Resultatet av mandagens folkeavstemning blir stikk motsatt av folkeavstemningen for drøyt to år siden. Da sa Bjugn nei og Ørland ja.

65 prosent av ørlendingene sier nei, mens 70 prosent av bjugningene vil at Ørland og Bjugn skal bli én kommune. I Ørland deltok 55 prosent av innbyggerne.  I Bjugn var valgdeltakelsen 45 prosent.

Ordfører Tom Myrvold (H) i Ørland sier han med dette har fått et tydelig råd fra innbyggerne.

- Min innstilling til kommunestyret er å si nei, sier han.

Han stemte ja til sammenslåing, men fikk et stort flertall mot seg.

Overrasket over stort nei-flertall

I Bjugn sier ordfører Ogne Undertun (Ap) at han registrerer resultatet.

- Jeg er ikke skuffet, men overrasket over det store nei-flertallet i Ørland, sier han.

- Det har gått en nei-bølge over landet. En del toneangivende politikere har også sagt nei. Det har tydeligvis påvirket folket, sier Myrvold.

Han sier de nå kommer til å evaluere dette, men først skal han til Oslo for å finne løsning for de støyberørte av kampflybasen.

- Ikke tid til å sutre

- Vi har for mye å jobbe med akkurat nå og har ikke tid til å sutre.

Begge ordførerne sier at de har arbeidet hardt for sammenslåing uten at det lykkes denne gangen heller.

I Bjugn argumenterer folk med at det kan bli tvangssammenslåing dersom de ikke gjør det selv. Dessuten mener bjugningene Adresseavisen snakker med at kommunesenteret ikke spiller så stor rolle.

For to år siden sa ørlendingene ja til kommunesammenslåing. Denne gangen har de fleste spådd at det blir nei. En viktig grunn til stemningsskiftet er at rådhuset i den forrige avtalen var plassert på Brekstad. Denne gangen er det Botngård som får kommunesenteret.

- Brekstad er større enn Botngård

- Nei til kommunesammenslåing, sier Marit Sletten. Hun sitter i formannskapet for Høyre og mener avtalen er for dårlig for Ørlands del.

- Den er inngått for å få et ja fra Bjugn, sier hun.

- Når vi skal bygge en ny, stor og robust kommune, må kommunens administrasjonssenteret ligge på Brekstad i Ørland som uten sammenligning er det største stedet. Men i stedet bygger vi to likeverdige senter i Botngård og på Brekstad. Det blir feil. Vi har et kjempebra senter på Brekstad.

Marit Sletten mener Botngård har lite å by på sammenlignet med Brekstad som administrasjonssenter for en eventuell ny kommune. Dessuten slår hun fast at dagens Ørland kommune er liten, kompakt og billig i drift.

16-åringene stemmer

Kristine Bjørgo og Eline Rye er 16 år, spiller fotball for Ørland ballklubb og er elever på Fosen videregående skole. De er på vei til fotballtrening og har stemt først, men vil ikke si hva.

De forteller at de har hatt debattdag på skolen der for-argumentene ble best presentert.

- Det blir en større kommune, bedre økonomi og mer penger fra staten, sier de.

- Småkommunene klarer seg ikke så godt alene.

- Mye negativt med Bjugn

Janne Grøndal har stemt nei. Hun mener ørlendingene klarer seg bedre alene.

- Det er mye negativt med Bjugn med ishallen og at de er på Robeklista. Brekstad har også flere butikker, mens Botngård har ingenting.

Nei, sier høyrepolitiker Marit Slettan. Hun mener avtalen mellom Ørland og Bjugn er feil.
Kristine Bjørgo og Eline Rye er 16 år, spiller fotball for Ørland ballklubb og går på Fosen videregående skole. De vil ikke si hva de har stemt.
Janne Grønnslett i Ørland stemte nei. Foto: Kristian Helgesen
Bjugningene som forhåndstemte sa ja. Ørlendingene nei. Nå blir resten av stemmene talt opp i begge kommunene. Foto: Kristian Helgesen