Sivilombudet og internasjonale aktører har kritisert bruken av isolasjon i norske fengsler. Isolasjon kan gi de innsatte helseskader, og mangel på menneskelig kontakt kan innebære brudd på menneskerettighetene.

Nå vil de to regjeringspartiene sikre at alle innsatte i norske fengsler får tilstrekkelig menneskelig kontant.

– For oss er det viktig å huske på hva som er fengselet sitt samfunnsmål, vi skal rehabilitere slik at de som kommer ut fra fengselet, ikke begår ny kriminalitet, sier Justis- og beredskapsminister Emilie Mehl i en pressemelding fra departementet.

Øker budsjettet

Senterpartiet og Arbeiderpartiet ønsker å styrke kriminalomsorgen, blant annet ved å øke kriminalomsorgens budsjett på til sammen 145 millioner kroner.

Midlene skal gå til økt bemanning, bedre innhold i soningen og redusert omfang av isolasjon.

– Fellesskap i fengsel bidrar positivt til den innsattes rehabilitering og er en av tingene som kan minske antallet som begår nye kriminelle handlinger, sier Mehl.

En rekke forslag

Dette er noen av forslagene som er sendt ut på høring:

* Det foreslås å lovfeste at kriminalomsorgen skal legge til rette for fellesskap mellom innsatte, arbeide for å forebygge isolasjon, og så langt mulig avhjelpe negative virkninger av isolasjon.

* Det lovfestes at alle innsatte daglig skal sikres tilgang til minimum to timers meningsfylt kontakt med andre personer.

* Det foreslås å lovfeste at kriminalomsorgen skal arbeide for at innsatte kan tilbringe åtte timer utenfor cellen hver dag.

* Det tydeliggjøres at utelukkelse fra fellesskapet krever lovhjemmel, nødvendighet og forholdsmessighet, og det oppstilles strengere vilkår for å benytte utelukkelse.

* Adgangen til å benytte utelukkelse fra fritidsselskapet som reaksjon på disiplinære forhold, oppheves.