Prinsesse Märtha Louise er nummer fire i arverekken til den norske tronen. De to giftet seg 24. mai 2002 i Nidarosdomen.

Sammen har de barna Maud Angelica Behn, Leah Isadora Behn og Emma Tallulah Behn. Foreldrene vil ha delt omsorg, og barna fortsetter på sine skoler.

– Livet går ikke på skinner. Det har både Ari og jeg erfart. Men aller tydeligst blir det nå, når livet har gjort noen krumspring vi aldri hadde sett for oss. I disse dager går nemlig vi to fra hverandre. Vi avslutter ekteskapet, men forblir sammen i foreldreskapet, sier Märtha Louise i en pressemelding.

– Prøvd over lang tid

Prinsessen forteller at de to over lang tid har gjort et forsøk på å redde ekteskapet, men at de har vokst for langt fra hverandre til at dette er mulig. Hun sier videre at de ber om ro i en sårbar prosess.

– Det er usigelig trist for oss begge å oppdage at veien videre ikke går sammen på den måten den pleide. Vi har som så mange andre vokst fra hverandre – til steder vi ikke lenger møtes som vi gjorde før. Det er forferdelig å oppleve at det ikke er noe mer vi kan gjøre. At vi har prøvd alt over lang tid, og at vi likevel ikke kan møtes der vi gjorde før, gjør det umulig for oss å fortsette, sier prinsessen videre.

Blir i Lommedalen

Märtha Louise forteller videre at de vil bevare vennskapet. Prinsessen blir boende i Lommedalen, mens Ari Behn vil bosette seg i barnas nærområde, opplyser Kongehuset.

– Vi føler skyld fordi vi ikke lenger klarer å skape den trygge felleshavnen sammen som barna våre fortjener. Men vi håper og tror at vi skal klare å holde fast på vennskapet gjennom det som nå ligger foran oss.Vi ber om og håper at vi får ro i denne sårbare prosessen. Barna trenger tid til å fordøye, sørge og finne nytt fotfeste – hver og en for seg. Vi er bare mennesker vi òg, avslutter hun.

Vond og trist, sier kongeparet

– Det er mange som berøres når et ekteskap går i oppløsning. Det er vondt og trist – også for oss som står rundt, sier kongen og dronningen i en kommentar til nyheten om at prinsesse Märtha og Ari Behn skal skilles etter 14 års ekteskap.

– Vi er glade i Ari og er takknemlige for alt vi som familie har opplevd sammen. Vi vil ha et godt forhold til Ari også i fremtiden, sier kongeparet i en pressemelding som ble sendt ut fredag ettermiddag.

Kongeparet feirer i år selv 25 år på tronen og ble signet i Nidarosdomen, samme sted som Märtha og Ari ble gift for 14 år siden.

Marianne Behn håper de finner sammen igjen

– Det føles trist og uvirkelig at Märtha og Ari ikke lenger går samme vei, skriver Ari Behns mor på sin Facebook-vegg. Hun håper de kan finne sammen igjen.

– De har hatt mange vakre år sammen, og vi har som nær familie delt mange fine opplevelser med dem, skriver Behn på Facebook.

– Märtha som jeg er veldig glad i, vil alltid være en del av våre liv, legger hun til.

Moren sier at hun i dag tenker på det som hun ofte sier til sine klienter som er i lignende situasjoner.

– Gylne bånd som universet har vevet sammen, kan heles igjen, skriver hun, og kommer med eksempel fra sitt eget liv.

– Olav, min kjæreste mann, og jeg er et eksempel blant mange på det. Etter år fra hverandre ble vi et par igjen. Det er jeg glad for. Kjærlighet ruster ikke. Den kan oppstå igjen når tiden er moden.

Marianne Behn var med på å starte Norske Rosenterapeuters forbund i 1993. I tillegg til å undervise og veilede, er hun praktiserende terapeut.

Märtha Louise og Ari Behn ble kjent gjennom Ari Behns mor. Hun hadde deltatt på flere kurs i rosenterapi sammen med Märtha Louise.

Solberg: Alltid trist når par går fra hverandre

– Dette er først og fremst en privat sak for Märtha Louise og Ari Behn, men det er alltid trist når par velger å gå fra hverandre, sier statsminister Erna Solberg (H).

– Jeg ønsker dem og deres familie alt godt i denne tiden, sier statsministeren i en kommentar som er sendt NTB.

Eventyrlig bryllup

Norge tok til tårene da prinsessen giftet seg med sin «spradebasse», skrev engelske The Times etter at prinsesse Märtha Louise ga Ari Behn sitt ja i Nidarosdomen i 2002.

Fredag 5. august ble det kjent at paret går fra hverandre, 14 år etter at prinsesse Märtha Louise og Ari Behn begge svarte begge «ja», og så hverandre dypt i øynene under vielsen i Nidarosdomen fredag 24. mai 2002.

Den gang var begge var preget av stundens alvor, og prinsessen var blank i øynene da hun ga sitt ja. Nidarosdomen var dekorert med ikke mindre enn 760 grener av Märtha-liljen. Hele 1.358.000 seere fulgte NRKs direktesending fra vielsen, og kommunen og fylkeskommunen bevilget om lag 4 millioner kroner til bryllupet.

- Jeg ble en lysfontene

Brudgommens tale ble en intens språklig hyllest til prinsessen av Aris hjerte.

– Du er som lyset som overvinner mørket. Å vite at du finnes, får meg til å vite at også Gud er nærværende. Sammen med deg frykter jeg ikke lenger døden. Gjennom deg, Märtha, er livet levelig, sa Ari.

Dagen etter vielsen dro det nygifte paret på en fem uker lang bryllupsreise ved Stillehavet.

Da høsten kom samme år, ble parets bryllupsbok «Fra hjerte til hjerte» presentert og møtt med harselas og latterliggjort av anmelderne.

– Jeg forestilte meg at jeg gikk i lys, at jeg vasset i det til langt opp på leggen, at alt rundt meg utstrålte et slikt lys. Til slutt var jeg fylt til randen. Jeg ble en lysfontene, siterte avisa Vårt Land fra Märtha Louise.