– Det var en skikkelig kalddusj å komme under sperregrensen. Det gjorde at vi måtte snu hver bidige stein. Vi snur hver stein fordi vi har mindre ressurser, færre folk, og da må vi bruke ressursene våre riktig, sa Bollestad da partiet holdt sin sommerpressekonferanse torsdag.

Også politikkutvikling, skolering av lokalpolitikere og verving er viktig framover, konstaterer hun.

Det er ikke bare velgere som glipper for partiet. De opplever også kraftig synkende medlemstall, noe som ifølge partiet til dels skyldes opprydning i medlemsregistrene.

Klassekampen skrev torsdag at partiet har mistet mer enn 5.000 medlemmer de siste to åra og nå bare har litt over 20.000 på medlemslistene. I 2001 var tallet 45.000.

Partiets medlemsflukt kommer i kjølvannet av en turbulent tid med en opprivende kamp om retningsvalg og Kjell Ingolf Ropstads avgang som partileder i forbindelse med pendlerboligsaken.

Jakter kandidater

Bollestad sier et av målene foran neste års valg er å få på plass så mange lister som mulig.

– Er du engstelig for at KrF-velgere ikke har et KrF å stemme på der de bor?

– Nå har vi gjort en god jobb med å gå gjennom alle kommunene i det ganske land og sett på hvor vi har stemmer, men ikke en organisasjon. Vi ser vi har potensial til å bygge lister når vi har stemmer ved stortingsvalg, men ikke lister til kommunevalg. Det er noe av det strategiske og grundige arbeidet vi gjør nå. Det er en viktig måte å jobbe på, sier Bollestad.

Bollestad sier hun ser seg selv like mye som en lagbygger som en partileder.

Hun lover samtidig at hun er engasjert og motivert for å fortsette som partileder i lang tid, inntil partiet ønsker å sette inn nye kluter.

– Partiet betyr så mye for meg. Når vi ligger og vaker rett under sperregrensen nå, blir jeg motivert. Det lovede landet – over den streken skal vi, ser hun til NTB.

Vil ha bredde

Men også politikken må utvikles, bedyrer hun, og viser blant annet til familiepolitikken.

– Jeg er opptatt av at vi skal ha en bredde i politikken vår, ikke bare noen få saker, som engasjerer i en kommune og fylkeskommune, sier hun.

Hun varsler at hun særlig vil ha fokus på helsevesenet. Bollestad vil neste uke reise rundt og møte ansatte på sykehus, og hun lover at KrF vil jobbe for et «sykepleierløft»

Vil kutte drivstoffavgifter

Partiet la også fram sitt alternative forslag til revidert budsjett på pressekonferansen. KrF kritiserte regjeringen for ikke å gjøre nok for å hjelpe folk med å håndtere de høye prisene på strøm og drivstoff.

Partiets finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad mener regjeringen kunne tatt flere grep uten at det hadde ført til økt press på rentene. Han viser spesielt til makspris på strøm samt kutt i veibruksavgiften.

Partiet er også sterkt kritisk til kuttet i bistandsbudsjettet.