Den siste uken er 40 asylsøkere hentet tilbake til Storskog - der de har måttet trille tilbake til Russland, skriver Aftenposten.no.

Berget av brukte sykler ved Storskog grensekontrollsted er blitt litt mindre den siste uken.

Asylstrøm på sykkel

Nesten 6000 asylsøkere kom syklende til Norge over Storskog-grensen i Finnmark fra september til desember. Sykler ble brukt fordi grenseavtalen mellom Norge og Russland fastslår at grensen ikke kan krysses til fots. Men de russiske syklene er ikke godkjent i Norge, og mange er blitt skrapmetall.

Grunnløse asylsøkere slapp igjennom

I oktober og november kom det opp mot 1.000 asylsøkere ukentlig fra Russland. Rundt halvparten av alle som søkte asyl i Finnmark nå i høst, er blitt fløyet sørover til ledige akuttmottak eller busset til mottak i Nord-Norge.

De siste dagene er både asylsøkere og sykler sendt tilbake til Russland fra Storskog.

Nå har Politiets utlendingsenhet (PU) også sporet opp 40 grunnløse asylsøkere som hadde blitt sendt videre fra Kirkenes.

Flere politidistrikt har deltatt i operasjonen, der personene med avslag er blitt hentet til Kirkenes fra Haugesund, Bodø og Stavanger, melder PU.

Sist uke kom det ikke en eneste asylsøker over Storskog-grensen, etter at Justis- og beredskapsdepartementet ga instruks om at asylsøkere med opphold i Russland, skal få avslag uten realitetsbehandling av asylsøknaden.