Sju av ti vil fortsatt ha Jens Stoltenberg som statsminister. Heller ikke flere enn én av tre mener tilliten til statsministeren er svekket etter 22. juli-kommisjonens skarpe kritikk, viser en landsdekkende undersøkelse foretatt av Norfakta for Adresseavisen, Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fedrelandsvennen.

Les mer: Sju av ti støtter Jens

- Dette er et uttrykk for støtte til det viktige arbeidet regjeringen nå skal gjøre med å rette opp fundamental svikt vi har fått dokumentert hos politiet, forvaltningen og beredskapen i Norge, sier Jens Stoltenberg til adressa.no.

- Det haster

Statsministeren mener det haster med å komme igang med dette arbeidet.

- Oppgavene er viktige fordi en av de mest grunnleggende oppgavene til en stat er å ivareta borgernes sikkerhet. Det sviktet 22. juli. 22. juli-kommisjonen dokumenterer at det skyldes alvorlige mangler i det norske beredskapssystemet, sier Jens Stoltenberg.

At ikke flere enn 1 av 3 mener Stoltenbergs tillit er svekket, og halvparten mener den er uendret, tolker statsministeren som den samme støtten.

Ba om å redegjøre

48 prosent av Frp-velgerne mener Stoltenberg bør gå nå. 31 prosent mener det samme blant Høyre-velgerne.

- Hvordan tolker du at det blant de store oposisjonspartiene heller ikke er flertall for at du bør gå?

- Igjen, jeg mener det er uttrykk for støtte til et viktig arbeid, et arbeid som alle ser er avgjørende. I går ba jeg dessuten Stortinget om å gjøre en redegjørelse der etter kommisjonens rapport. Så snart som mulig, sier Stoltenberg, som ikke vil si noe om han gleder seg over en slik spørreundersøkelse personlig.

- Det handler ikke om personlige følelser, men støtte til et viktig arbeid.

- Hva tenkte du da du leste VG-forsiden tirsdag?

- VG har en demokratisk rett til å mene at landet bør ha en annen statsminister. Vi lever i et fritt land med ytringsfrihet, hvor VG kan mene det. Jeg er uenig, og det ser det ut som flertallet også mener.