Fredag faller dom i saken mot Anders Behring Breivik som drepte 77 mennesker 22. juli i fjor.

Uansett hvilken dom Breivik blir dømt til vil han havne på Ila fengsel.

- Vil beskytte samfunnet

I dag publiserte Ila fengsel bilder fra innsiden av fengselet som viser hvordan hverdagen til terroristen vil bli fremover.

- Vi er forberedt på å ta imot Anders Behring Breivik om han blir dømt til forvaring eller tvungent psykisk helsevern, sier direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel i en pressemelding.

33-åringen har sittet i varetekt ved Ila fengsel siden han ble pågrepet og siktet for terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

Det er Kriminalomsorgens sentrale forvaltning som beslutter hvor dommen skal gjennomføres. Hvis Behring Breivik blir dømt til tvungent psykisk helsevern vil Dikemark psykiatriske sykehus få ansvaret for behandling og oppfølging av pasienten, mens Ila fengsel og forvaringsanstalt vil ha ansvaret for lokalene og den ytre sikkerheten.

- Vi vil uansett beskytte samfunnet mot kriminelle, sier Bjarkeid.

Luftegård med netting

Fengselet har dag 67 plasser for forvaringsdømte og har i tillegg bygget opp et eget regime for særlig høyt sikkerhetsnivå som kan benyttes.

Særlig høyt sikkerhetsnivå er det strengeste regimet for varetekt og domssoning i Norge. Det medfører omfattende sikring av celler, avdeling og luftegård.

Høsten 2011 var det kun Behring Breivik som satt fengslet under særlig høyt sikkerhetsnivå i Norge, men regimet har vært benyttet tidligere ved flere anledninger.

Behring Breivik har sittet i varetekt under særlig høyt sikkerhetsnivå i ett år. Han har ikke hatt kontakt med andre innsatte, men det kan åpnes for felleskap med andre på samme avdeling.

Han har hatt tilgang til tre celler, hvor to er omgjort til arbeidsrom og treningsrom. Cellene er på om lag 8 kvadratmeter hver.

Denne avdelingen har egen luftegård med høye betongmurer og overdekket netting for å sikre at ingen klarer å ta seg inn eller ut.

Vurderer sikkerheten fortløpende

En så høy sikkerhet er en hard belastning, særlig over tid, og det gis derfor utvidet kontakt med ansatte, arbeids- og opplæringstilbud og aktiviteter. Det er naturlig nok klare begrensninger i hva slags aktiviteterer Behring Breivik får holde på med.

Fengselet vil foreta vurderinger fortløpende med tanke på risiko og sikkerhet. Det avgjør hvilke forhold den enkelte får, uansett om det gjelder forvaringsdømte, andre innsatte og pasienter under tvungent psykisk helsevern.

- Vår vurdering nå tilsier et svært høyt sikkerhetsnivå for Behring Brevik. Dette vil vi midlertid vurdere fortløpende, sier Bjarkeid.

«Fengselet skal i samarbeid med den innsatte og eventuelt med samarbeidende etater, kartlegge hvilke aktiviteter som vil være best egnet for at den innsatte skal kunne komme tilbake til et liv uten kriminalitet» står det på Ila fengsels nettsider.

- Nytt og uprøvd

Dersom Behring Breivik blir funnet utilregnelig, og dermed blir dømt til tvungent psykisk helsevern har Ila fengsel sammen med Statsbygg planlagt en ny avdeling for innsatte som sliter psykisk. Deler av avdelingen kan enkelt gjøres om til avdeling for særlig høy sikkerhet og avdelingen skal være klar neste høst.

- Når det etableres en filial av et psykiatrisk sykehus på Ila fengsel vil det være innenfor et strengt sikkerhetsregime, sier direktør Knut Bjarkeid på Ila fengsels nettsider.

Avdelingen kan være avskjermet fra resten av fengselet og ha en egen luftegård med sikkerhetstiltak. Pasienten vil få en celle på ni kvadratmeter med bad, og det vil være lokaler med mulighet for trening, arbeid og samvær i tilknytning til cella. I det daglige vil pasienten omgås terapeuter ved Dikemark psykiatriske sykehus, og de ansatte ved Ila fengsel vil være i umiddelbar nærhet av sikkerhetsmessige grunner.

Det vil være første gang Dikemark og Ila jobber sammen om én felles avdeling. - Det er mange problemstillinger som skal avklares, detaljeres og koordineres. Psykiatrisk sykehus i fengsel er noe nytt og uprøvd, men det skal vi klare på en god måte, sier Bjarkeid.

I denne luftegården er det ekstra høye murer og netting for å unngå at noen klarer å komme ut eller inn. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt / Glefs AS /
Særlig høyt sikkerhetsnivå er det strengeste regimet for varekt og domssoning i Norge. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt / Glefs AS /
Bilde fra avdeling for særlig høy sikkerhet ved Ila fengsel og forvaringsanstalt, der Anders Behring Breivik har vært holdt i varetekt etter bombeattentatet i Regjeringskvartalet og drapene på Utøya 22. juli i 2011. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt / Glefs AS /
Behring Breivik har tidligere vært veldig opptatt av å få lov til å skrive på en pc. Datamaskinen er ikke tilkoblet internett og er skrudd fast til pulten. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt / Glefs AS /
Behring Breivik har hatt tilgang til tre celler på avdelingen for særlig høyt sikkerhetsnivå ved Ila fengsel. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt / Glefs AS /
Dette er besøksrommet. Foreløpig har ikke Behring Breivik ønsket noe besøk av verken familie eller venner. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt / Glefs AS /
Behring Breivik har hatt tilgang til et treningsrom på om lag åtte kvadratmeter. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt / Glefs AS /