Hans Arvid Øberg fra Eidsvoll jobber til daglig som psykiater, men har hatt mer enn bare faglig interesse i saken. Sønnen Lars Henrik overlevde massakren på Utøya.

- Hva er din første reaksjon på dommen?

- Den var riktig, sier Øberg kontant og legger til:

- Det var nødvendig med en avklaring. Det er mer enn nok å jobbe med videre for de som er berørt, sier han stille.

Burde ikke vært skråsikker

Fra klokka 10.00 til 17.30 i dag fulgte han domsavsigelsen der Breivik ble funnet tilregnelig og dømt til 21 års forvaring. Sønnen Lars Henrik Rytter Øberg befinner seg på samme tidspunkt i Trondheim sammen med AUF.

- Da jeg hentet ham på Sundvolden hotel 22. juli så håpet jeg at det var en psykotisk person. Det ville vært enklere å forholde seg til i stedet for en politisk ekstremist, sier han ærlig. Øberg var tidlig ute med å kritisere rapporten til sakkyndig-paret Synne Sørheim og Torgeir Husby. De fastslo at Breivik lider av grandiose vrangforestillinger og mente han var strafferettslig utilregnelig.

- Jeg reagerte på skråsikkerheten. De hadde øyeblikkelig sett at han var paranoid schizofren. Det var slett faglig håndverk og det så jeg med en gang, hevder han.

- Starter ikke med konklusjonen

Han argumenterte for at nye sakkyndige måtte bli oppnevnt, og nå som dommen foreligger, er han ikke i tvil om at det var riktig.

- Rapporten til Husby og Sørheim har ikke fnugg av tvil, og som fagmann har jeg problemer med å forstå at de ikke er i stand til å tvile i en slik sammenheng. Aspaas og Tørrissen viste i det minste en profesjonell tvil. Du starter ikke med konklusjonen, men du drøfter og så konkluderer man. Det lærte jeg i alle fall på mine medisinstudier, sier han.

- Hadde Tørrissen og Aspaas kommet frem til samme konklusjon, men med riktig fremgangsmåte så hadde det vært greit. Da hadde jeg kjøpt den, legger Øberg til. Adressa.no har vært i kontakt med Torgeir Husby. Han ønsker ikke å kommentere saken noe videre.

- Jeg vil vurdere senere om jeg i det hele tatt vil vurdere dommen. Vi har sagt vårt i retten, sier han.

- Ingen sannheter i psykiatrien

Under opplesningen plukket dommer Wenche Arntzen den første sakkyndigrapporten fra hverandre og påpekte at retten hadde gjort helt andre vurderinger enn Husby og Sørheim.

- Det finnes ingen hundre prosent sannheter i medisin, og i hvert fall ikke i psykiatrien, sier psykiateren.

- Dommerne berget saken

Ifølge Øberg har det hele bunnet ut i en faglig prestisjekamp som psykiatrimiljøet kunne klart seg foruten. Øberg har desto mer respekt for de fem dommerne som la frem en historisk dom i dag.

- De har gjort en grundig og god jobb, og det er dommerne som har berget saken. Jeg er dypt imponert, sier han.