22. juli-kommisjonen har i sin rapport analysert av politiets tjenestelister mot antall oppdrag.

Den viser at det slett ikke er i de mest travle periodene det er flest politifolk på jobb.

Støtte til Mæland

Politidirektør Øystein Mæland får støtte fra toppsjefene i norsk politi etter møtet han holdt med 27 politimestre og sjefene for PST og UP i torsdag.

– Det var et konstruktivt og positivt møte, der vi har diskutert hva politisjefene kan bidra med for å bedre norsk politis beredskap. Vi har allerede gjennomført en lang rekke strakstiltak,  sa politimester Anstein Gjengedal i Oslo politidistrikt til NTB på vei ut fra møtet.

Han kan fortelle at politidirektør Øystein Mæland har bred støtte blant politimestrene.

Blant annet var bemanningen lav i Oslo politidistrikt 22. juli i fjor, selv om sommeren er den travleste tiden for politiet i hovedstaden.

Får lekser med hjem

– En av de konkrete oppgavene alle får med seg hjem fra dette møtet er å gå gjennom tjenestelisten, og så må vi ta de justeringene som er nødvendig for at det skal bli bedre overensstemmelse mellom bemanning og antall oppdrag, sa politidirektør Mæland etter at hastemøtet med landets politimestre var over torsdag.

Mæland la fram en rekke av det han kalte overskrifter for det han omtaler som et langsiktig arbeid for å styrke politiet og beredskapen i Norge.

– Færre og mer robuste distrikter

Lederskap og organisering var de to første overskriftene Mæland nevnte, og han påpekte at han allerede har bedt om at det kuttes i antall politidistrikter fra dagens 27.

Dette vil skape større robusthet i distriktene og på operasjonssentralene, noe som er viktig i et beredskapsperspektiv, sa Mæland. Spørsmålet skal behandles i en melding fra Justisdepartementet til Stortinget, som trolig kommer i løpet av høsten.

Politidirektøren var opptatt både av å sette av tilstrekkelige ressurser til de største tiltakene, men at det også er ting som kan gjøres innenfor de eksisterende rammene. Mæland påpekte viktigheten av å prioritere beredskap og at forebygging også har et beredskapsperspektiv.

– Det viktigste vi kan gjøre er å forebygge terror, understreket Mæland.