Ved to anledninger har katter innlosjert på Trondheim Kattehotell på Byneset rømt fra hotellet. En av kattene er fremdeles ikke funnet. Katteeierne mener hotellet må ta ansvar.

Onsdag 11. juli rømte Ove Tyholts katt Waldo, mens Tyholt og familien var på ferie med barn og barnebarn.

- Vi avsluttet ferien tidligere enn planlagt, og var på Byneset noen dager etter at vi fikk beskjed om at Waldo hadde rømt. I mellomtiden forsøkte vi flere ganger å kontakte hotellet, men fikk ikke svar. Til slutt ringte jeg med et annet nummer. Da sa de at de hadde lånt kattefeller og vært og lett etter han.

- Ingen fra hotellet bidro i letingen

Da Tyholt kom til kattehotellet på Byneset ble han sjokkert over kattehotellets innsats.

Waldo kom til rette seks dager etter han rømte fra luftegården til Trondheim Kattehotell.

- Kattefeller må ha tilsyn hver halve time, men den som var på jobb der visste ikke engang hvor fellen var. I tillegg ble det ikke trykt opp lapper før på mandag, etter vi hadde mast på dem. Og da trykte hotellet opp lapper i svart-hvitt hvor man nesten ikke ser hvordan katten ser ut.

Tyholts katt Waldo ble funnet ikke langt unna kattehotellet mandag 16. juli av frivillige som hjalp til med å lete. Ifølge Tyholt bidro ingen fra kattehotellet i letingen.

- Når man setter katten sin på kattehotell forventer man at den blir tatt godt vare på. Feil kan skje, men når en feil først har skjedd må de gjøre en innsats og ha en plan på hvordan man skal håndtere en slik situasjon, sier Tyholt.

Fremdeles en savnet katt

Lørdag samme uke som Waldo ble funnet rømte kattene Suzan og Sval fra hotellet. Sval er fremdeles savnet. Sondre Øiens katt, Suzan, ble funnet av frivillige etter seks dager.

- Det virker som om de ikke har gjort en innsats for å finne igjen Suzan. Det er deres ansvar å sørge for å ivareta dyrene. Det er ikke en ting man plasserer bort, men et levende vesen man har kjærlighet for, sier Øien.

Sondre Øiens datter Tuva (10) er lykkelig over at Suzan ble funnet igjen.

En kvinne som ønsker å være anonym er eier av den tredje katten, Sval.

- De sa det var første gangen en katt hadde rømt fra hotellet, men da jeg leverte Sval hadde allerede katten til Ove rømt et par dager før, sier kvinnen.

Stor frivillig innsats

Om lag ti frivillige har deltatt i letingen etter de rømte kattene. Mona Fredriksen ledet den frivillige innsatsen i letingen.

- Vi er ute og leter og setter ut feller på kvelder og om nettene, også er vi rundt med lapper og snakker med naboer på dagtid.

Hunkatten Sval er fremdeles savnet. Hun har vært borte siden lørdag 21. juli.

Fredriksen sier hun ikke er sur på driverne av kattehotellet, men lei seg på katteeierenes vegne, og håper den siste katten snart kommer til rette.

Lite hjelp å få

Fredriksen sier hotellet ikke besvarte hennes forespørsler om de kunne delta i letingen. Ingen av de frivillige har observert at noen fra kattehotellet har gjort en innsats i området rundt hotellet for å finne igjen kattene. Ved en anledning skal driverne av kattehotellet ha bedt de frivillige dempe seg, da de mente de frivillige laget for mye lyd mens de lette etter de rømte kattene.

Kattefellene brukt i letingen etter kattene. I letingen fant de frivillige også en annen savnet katt fra Leinstrand. Foto: Marita Røberg

- Vi har brukt utallige timer til sammen, og kjørt timevis i bil frem og tilbake til Byneset, mens de på kattehotellet ikke engang tar seg bryet med å snakke med oss, sier eieren av Sval, katten som fremdeles er savnet.

- Det eneste hotellet har vært behjelpelige med er å låne ut toaletter for oss som leter. De burde ha lagt seg flate og tatt ansvar. Hotellet ødelegger for seg selv når de oppfører seg på denne måten. At katter rømmer og driverne av hotellet er likegyldige begynner å komme frem i kattemiljøet, sier Fredriksen.

Adresseavisen har vært i kontakt med Trondheim Kattehotell. De ønsker ikke å kommentere saken.

Den siste katten Sval ble funnet 29. august av frivillige, etter seks uker på rømmen. Dermed er alle kattene gjenforent med eierne sine. Foto: Privat
Foto: Finn Walther