Bakgrunnen for korrupsjonsetterforskningen som nå er startet i 22. juli-saken, er opplysninger som kom frem tidligere i november. Da skrev Dagbladet at NRK-journalister ble tilbudt å kjøpe hemmelige politidokumenter fra 22. juli-etterforskningen for 30 000 kroner. Tilbudet skal ha kommet fra en polititjenestemann, skriver Aftenposten.no.

Leder av Spesialenheten Jan Egil Presthus Etterforskningen av påstandene om korrupsjon skjer ved Spesialenhetens etterforskningsavdeling for Øst-Norge. Ansvaret for å etterforske 22. juli-saken lå hos Oslo politidistrikt.

- Hvis opplysningene stemmer om at noen i politiet tilbyr informasjon fra straffesaker til medier/mediene, er det i seg selv av interesse som et brudd på taushetsplikten. Her er det i tillegg kommet opplysninger om at det kan ha vært krevd betaling. Da er det enda mer interessant for oss å undersøke dette, sier Presthus til Aftenposten.

- Betyr dette at dere etterforsker dette som korrupsjon?

- Det kan være en mulighet at man ser på dette som korrupsjon. Vi har ikke tatt stilling til hvilke straffebestemmelser som eventuelt er brutt. Alle saker som innebærer at ansatte i politiet opptrer på en måte som kan være straffbare, er viktig for oss å komme til bunns i, sier Presthus.

Jakter medienes kilder

Saken kommer opp etter at advokat Arvid Sjødin tok opp saken i et brev. Sjødin representerer advokat Sigurd Klomsæt, som er anklaget og bøtelagt for lekkasjer. Klomsæt ble gjenstand for en omfattende etterforskning, hvor politiet brukte store ressurser på etterforske medienes kilder.

"Jeg bekrefter med dette at jeg er kjent med at det har vært forsøkt solgt interne politidokumenter til en norsk redaksjon. Det er snakk om etterforsknings- og avhørsdokumenter fra politiarbeidet etter 22. juli i fjor. En ikke navngitt tjenestemann skal ha krevd 30 000 kroner for dokumentene, formidlet via en mellommann. Jeg er ikke kjent med om noen redaksjon har betalt for denne typen informasjon", skrev NRK Brennpunkts programleder Håkon Haugsbø i et brev til Sjødin.

Før helgen ble Haugsbø innkalt som vitne av Spesialenheten. NRK har opplyst at man avviste tilbudet umiddelbart.

"Det kan dreie seg om korrupsjon i Oslo-politiet ved at politiet tar seg betalt for informasjon", påpekte Sjødin.

Henla anmeldelse

Spesialenheten har tidligere etterforsket – og henlagt – en anmeldelse fra bistandsadvokatene i 22. juli-saken, advokatene Frode Elgesem, Siv Hallgren og Mette Yvonne Larsen. Bakgrunnen var at en VG-journalist hadde fortalt dem at VG var i besittelse av billedmateriale fra eksplosjonen i Regjeringskvartalet.

Dette var bilder bistandsadvokatene ikke hadde fått.

"Det er derfor grunn til å tro at bildene er lekket fra politiet eller andre som av politiet har fått tilgang til bildene", konkluderte Spesialenheten, men henla likevel saken.

Det ble også oppdaget "gjentatt e-postkorrespondanse" mellom VG-journalisten og en politiansatt.

Etter 18. september 2011 var imidlertid all e-post-korrespondanse i politiet slettet på grunn av et nytt system for arkivering av e-poster.

Mange hadde bildene

Årsaken til at saken ble henlagt var at det var så mange ansatte i politiet hadde tilgang og mulighet til å overlevere bildene til VG:

Ansatte i videoprosjekt-enheten i Oslo politidistrikt.

Ansatte i voldsavsnittet i Oslo hadde nøkkel til rommet hvor bildene ble lagret.

Kripos-ansatte.

En pårørendekontakt, som viste bildene til etterlatte.

En ansatt i beredskapstroppen.

En ansatt i bombegruppen.

En visepolitimester.

"Etterforskningen har vist at et betydelig antall enheter og personer har mottatt kopi eller på annen måte har hatt tilgang til de aktuelle bildene. Samtlige av disse har hatt muligheten til å overlevere bildene til pressen eller andre," konkluderte Spesialenheten da saken ble henlagt i oktober, før de nye opplysningene kom frem.