Bygningsrådet sa tirsdag nei til bygging i nesten hele Høyskoleparken.

Iselin Nybø (V), forsknings- og høyere utdanningsminister var samtidig i Trondheim. Etter bygningsrådets vedtak ble NTNU usikker på om campus kan bygges vestover, slik regjeringen har besluttet. Det vil ikke Nybø problematisere.

- For regjeringen er dette et prinsippvedtak om samling. Dette handler ikke om bygg. Samlingen skjer fordi vi får bedre undervisning og forskning når du kan jobbe på tvers. Regjeringen har satt rammer for størrelse og kostnad, men hvor det skal bygges er ikke vår oppgave å bestemme. Jeg har vært lokalpolitiker selv. Disse diskusjonene skal trondheimspolitikerne ta. Fra departementets side er det Statsbygg som er på ballen nå.

Elisabeth Østgaard og aksjonistene i Bevar Høyskoleparken var ihvertall fornøyd med bygningsrådets vedtak.

- Vi er veldig glade og velger å tro at vi ikke hadde fått dette utfallet uten vårt arbeid.

Østgaard slår fast at politikerne har vedtatt at det aller meste av Høyskoleparken skal bevares og at naboaksjonistene har fått viljen sin.

Kan bli noe bygging i parken

I bygningsrådet var trondheimspolitikerne opptatt av å bevare parken. Flertallet valgte likevel å sende på høring forslagene fra NTNU og rådmannen om å bygge i parken mellom parkeringsplassen i Hesthagen og opp til Gløshaugen-platået, helt sør i parken.

Men bygningsrådet la også inn en føring, foreslått av Ottar Michelsen (SV), om at forbindelseslinjer mellom Gløshaugen og områder i vest i størst mulig grad planlegges med åpne løsninger – uten bygg.

I denne omgang har ikke bygningsrådet vedtatt hvilke tomter NTNU skal bygge sin nye campus på. Først skal planforslaget ut på høring i seks uker. Andre gangs politisk behandling kommer i juni og sluttbehandling i bystyret utpå høsten.

Høyre fikk flertall

I bygningsrådet falt det omfattende forslaget fra Ap, MDG, Sp og Pensjonistpartiet som også inkluderte de tre omstridte og kondemnerte jugendgårdene i Elgeseter gate. Høyre fikk imidlertid flertall for sitt enklere forslag med støtte fra Ap's tre stemmer og Venstres ene.

I likhet med rådmannens innstilling sier forslaget nei til bygging i Elgeseter park ved Studentersamfundet og i den vernede delen av Høyskoleparken foran Hovedbygningen. Men vedtaket går lenger enn rådmannens innstilling, og sier nei til bygging også i parken langs Klæbuveien. Samtidig vil politikerne forsterke campusnærværet i nord, og ber om at Eddaparken på motsatt side av Samfundet vurderes som campus.

- Vi er veldig glad for at vårt forslag fikk flertall. Det er tydelig og går ikke ned i detaljer, men slår fast at vi vil bevare parken og ønsker universitetsutbygging mot nord, nærmest Midtbyen, sier Berit Tiller. Vedtaket er grunnlag for NTNUs videre arbeid med campusutbyggingen.

Bygningsrådet hadde i går en rekke ulike forslag til vedtak til behandling. Mange av politikerne var i debatten opptatt av at de hadde gjort det vanskelig for seg selv med alle de ulike forslagene som nok kunne vært samordnet før møtet.

Den forsømte bydelen

Fremskrittspartiet var det eneste partiet som mener det er greit om NTNU bygger i parken. Morten Ellefsen (Frp) likte ikke at utviklingen av bydelen Elgeseter ble blandet inn i campusdebatten.

- NTNU og regjeringen har satt seg som mål å bygge campus, ikke drive byutvikling i et område som har vært forsømt, sa han. Ellefsen kalte det «utpressing» å legge føringer for utviklingen av Elgeseter når NTNU skal samle campus rundt Gløshaugen.

Fortsetter kampen: - Vi velger å tro at vi ikke hadde fått dette utfallet uten vårt arbeid, sier en veldig glad naboaktivist Elisabeth Østgaard.

Naboene fortsetter kampen

Aksjonsgruppa «Bevar Høyskoleparken» håper nå at de får politikerne med på bevaring av hele Høyskoleparken.

- Jeg oppfattet at politikerne var opptatt av forbindelseslinjer mellom NTNU-byggene. Det trenger ikke være bygninger, men like gjerne gangveier. Vi kommer til å holde dampen oppe til vi har berget hele Høyskoleparken. Nå håper vi at NTNU bygger rundt parken, og ikke i parken, sier Østgaard.

Naboaktivister fra «Bevar Høyskoleparken» satt på tilhørerbenken da bygningsrådet behandlet campus. Elisabeth Østgaard i midten med hvit t-skjorte med bilde av parken. Stående til høyre bak, Merete Kvidal i NTNUs campusprosjekt. Foto: Terje Svaan
Bygningsrådet: Her sier bygningsrådet ja til å sende campus-forslaget ut på høring. Etter det ble det vanskeligere med mange ulike forslag. Men politikerne endte med å si nei til all bygging i park fra Døvekirka og mot Samfundet og hovedbygningen. Foto: Terje Svaan
Arbeiderpartiet med Sissel Trønsdal, Marek Jasinski og Edvin Helland støttet Høyres forslag sammen med Venstre og fikk flertall.