– Det skjer jo så mye i Trøndelag som vi vil være med på. Nidarosdomen betyr dessuten mye for hele familien. Her har vi hatt én kroning, to signinger og ett bryllup. Det skaper sterke bånd, sa kong Harald til Adresseavisen under kroningsjubileet i 2006.

Kongefamilien har gjennom alle år hatt et nært forhold til Trondheim og Adresseavisen har fulgt de fleste av kongeparets besøk i Trondheim. Se bildene og les hva avisen skrev fra noen av besøkene:

29. april 1991: Biskop Finn Wagle ble vigslet i Nidarosdomen

Signingen 23. juni i 1991 ble en festhelg. Men før de kunne feires som konge og dronning måtte biskop Finn Wagle vigsles. Det skjedde 28. april 1991 og kongeparet var selvfølgelig til stede.

Vigslingsgudstjenesten var kongeparets første oppdrag etter kong Olavs begravelse i januar samme år. Kongen var kledd i Hærens gallauniform, mens Sonja var iført en enkel svart drakt. Hoffsorgen varte frem til 16. mai, men Slottet gjorde et unntak for vigslingen, het det i reportasjen som sto på trykk 29. april 1991.

- Rent personlig vil jeg si at det er en særskilt glede å få være til stede i kirken hvor min far og min farfar markerte begynnelsen på sin kongegjerning, sa kong Harald i sin korte tale til Wagle under lunsjen i Erkebispegården.

I sin tale pekte Kongen også på Nidarosdomens spesielle stilling. - Uten forkleinelse for andre domkirker kommer man ikke utenom at Nidarosdomen står i en særstilling med sin internasjonale og nasjonale tradisjon.

- Det er tankevekkende å vite at Nidarosdomen var blant de fire mest besøkte valfartsstedene i Europa i middelalderen. Bare tre andre steder fikk besøk av flere pilegrimer enn Nidarosdomen, sa Kongen i sin hilsen til den nye biskopen i Nidaros.

Midt i mellom vigslingen og signingen, den 1. juni 1991, ble tidenes massebryllup arrangert i Trondheim. 19 par giftet seg på samme tid, de fleste i Nidarosdomen, og ble feiret på Torvet av tusenvis av mennesker etterpå.

1999: Standsmessig transport for kongeparet som ankom vigslingen av biskop Finn Wagle i Nidarosdomen.

Nå er kongeparet nok en gang på vei til Trondheim og kong Harald og dronning Sonja har gitt uttrykk for at jubileumsgudstjenesten i Nidarosdomen blir et høydepunkt under jubileumsreisen.

21. juni 1993: Kong Harald deltok på jubileene 800 år med lensmenn i Norge og 100 år med Norges lensmannslag

«En smilende Kong Harald hilste lensmennene da de paraderte i Trondheim sentrum lørdag formiddag. Hans Majestet Kongen var til stede under lensmennenes store jubileumshelg, og i ti minutter kunne Trondheims befolkning hilse både Konge og lensmann. Sjelden har så mange av øvrigheten vært samlet på et sted, og sjelden har vel lensmennene vært så stolte og smilt så bredt som de gjorde lørdag. De hadde blankpusset både gullknapper og svartsko, buksa var nypresset, slipset satt rett og ryggen var enda rakere enn vanlig. Det var deres jubeldag, og til deres lykke sørget sola for en strålende feiring. To jubileer skulle markeres: 800 år med lensmenn i Norge og 100 år med Norges lensmannslag».

1993: Kong Harald deltok på jubileene 800 år med lensmenn i Norge og 100 år med Norges lensmannslag i 1993.

22. februar 1997: Kong Harald og dronning Sonja var på ski-VM og feiret dessuten kongens 60-årsdag

«Kongen gledet seg på arrangørenes vegne. Glad ble kong Harald også da ordfører Marvin spanderte kake, med 60 lys i kongehytta. – Han er så fornøyd, så, sier ordfører Marvin Wiseth. Han tilbrakte hele dagen sammen med de kongelige. – Vi får stadig komplimenter fra kongetribunen, og takker så beskjedent vi kan, sier ordføreren. Han benekter ikke engang påstandene om at også Gud er trønder, slik været ordnet seg».

1997: Kong Harald fylte 60 år på åpningsdagen til VM på ski i Trondheim, og var på plass i VM-arenaen i Granåsen på fødselsdagen sin. Han ble overrasket med en kake med 60 brennende lys fra Norges Skiforbund. Kong Harald lo da trondheimsordfører Marvin Wiseth (til høyre for kongen) påpekte at det var liv i ett av lysene også etter at kong Harald hadde forsøkt å blåse dem ut.

25. februar:

«I går kom det norske kongeparet på besøk til de frivillige. Så overraskende var det, at de mange rundt lunsjbordene ikke før etter et par-tre minutter fikk summet seg til en applaus. Da var den til gjengjeld så hjertelig at det runget i veggene på garasjebygningen i Sivilforsvarsleiren. Innenfor det kulinariske kan vi rapportere at det ble servert ekte norske kjøttkaker med brun saus, potetstappe og ertestuing».

1997: Kong Harald og dronning Sonja møtte skiløper Bjørn Dæhlie i Granåsen under VM på ski i 1997. Dæhlie tok tre gull, ett sølv og en bronse under mesterskapet.

Ni år gamle Tiril Fløisand Tronvold er ikke det minste nervøs for å lese Norges kongesang foran kongefamilien og tusen gjester i Nidarosdomen torsdag.

3. juni 1999: Dronning Sonja besøkte Ringve Museum og flere andre trondheimsmuseer

«Dronningen fikk tydelig lagt for dagen sin store kunstinteresse på denne runden, og uttrykte begeistring over det hun fikk se i Trondheim Kunstmuseum, Trondhjems Kunstforening og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Godt likte hun også ikonutstillingen som var under montering i Museet i Erkebispegården».

Hun fikk også en omvisning av billedkunster Håkon Bleken som hadde en stor utstilling i museet denne sommeren:

«Bleken er naturligvis ingen fremmed kunstner for Dronningen; i Stiftsgården henger Blekens signingsbilde fra 1991, og han har portrettert kong Olav, men hun viste også tydelig innsikt i mye av Blekens øvrige produksjon. Spesielt lenge stoppet Sonja opp ved en av hans store kulltegninger på utstillingen. Noen impulskjøp ble det ikke, men hedersgjesten ba i hvert fall om å få med seg katalog med prisliste tilbake til Slottet ...».

1999: Dronning Sonja besøkte Ringve Museum i juni 1999. «Som gardkjerring i Asker har dronning Sonja helt sikkert vært på låvebesøk før, men maken til låven på Ringve Museum har hun aldri sett. For der blir Norges nasjonale musikkskatter nå presentert i den nye utstillingen som åpnet i går», skrev Adresseavisen 2. juni 1999.
1999: Dronning Sonja vises rundt i Trondheim Kunstmuseum av billedkunstner Håkon Bleken. «Hele fem kvarter brukte Sonja på vandringen blant Blekens bilder, som ble gjennomgått i kronologisk rekkefølge», skrev Adresseavisen. Før dette hadde den kunstinteresserte dronningen blitt ønsket velkommen til Trondheim Kunstmuseum med blomster av Elisabeth Nygaard Lium (bildet til høyre).

24. mai 2002: Dronning Sonja og kong Harald så utstillingen «Kongenes by» i Trondhjems Kunstforening, med blant annet signingsbildene av kong Olav og hans familie

«I 1958 tok Monrad Kjellby (81) de offisielle signingsbildene av kong Olav og hans familie. I går møtte han kong Harald som bare var 21 år på de historiske familiefotografiene. – Jeg har aldri vært så nervøs i hele mitt liv, sa Kjellby om fotooppdraget i Stiftsgården 22. juni 1958. Sammen med sin daværende sjef, Eilif Schrøder, skapte han det monumentale bildet av kongen og hans nærmeste».

«- De stoppet ganske lenge foran bildet og snakket om personene som var med. Kongen visste navnet på alle sammen, sier Kjellby. Han håndhilste både på kongen og dronningen og snakket med dem. Kjellby har også flere andre fotografier med på utstillingen fra sitt lange liv som kongelig pressefotograf i Adresseavisen».

2002: Dronning Sonja hilser på fotograf Monrad Kjellby som i 1958 tok de offisielle signingsbildene av Kong Olav og hans familie.

25. mai 2002: Kong Harald talte til brudeparet prinsesse Märtha og Ari Behn

«Kong Harald sjarmerte hele folket med sin bryllupstale i går. Med humor og varme hyllet han sin datter og hennes nybakte ektemann. – Ingen av dere er hva man kan karakterisere som A4-mennesker. Dere finner deres egen vei, og den veien er ofte både spennende, original og uventet, sa kongen idet han markerte at bryllupet avsluttet en av livets viktigste faser for ham og Sonja».

27. mai 2002: Dronning Sonja snakker med pressen etter tre dager lang bryllupsfeiring av datteren prinsesse Märtha og ektemannen Ari Behn

«- Jeg er meget fornøyd, smilte en opplagt Dronning Sonja etter den tre dager lange bryllupsfeiringen i Trondheim. Mens byen hvilte i bakrus, benyttet Dronningen anledningen til et besøk ved kunstindustrimuseet. Besøkende i midtbyen sperret opp øynene da selveste dronning Sonja kom spaserende over Torvet tidlig lørdag formiddag. Ved halv elleve-tiden gikk hun den korte veien fra Stiftsgården og opp til Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, og en time senere vandret hun den samme veien tilbake sammen med hoffintendant Lise Harlem og en sikkerhetsvakt».

2002: Kronprinsesse Mette Marit, kronprins Haakon, ordfører Liv Sandven, kong Harald, Märtha Louise og Ari Behn og dronning Sonja under prinsessebryllupet i Trondheim i 2002.

1. august 2005: Kongeparet besøkte Olavsfestdagene

«- Er det noe trøndere kan, så er det å stelle i stand festlige lag, smilte en opplagt kong Harald under hundreårsmarkeringen på Torvet i går.

Kongeparet kastet glans over alt fra festgudstjeneste til middelaldermarked og ridderturnering. Kongeparet var strålende fornøyde med den begivenhetsrike dagen. Til Adresseavisen sa kong Harald at folkefesten kunne minne om tusenårsjubileet i 1997.

- Det begynner å nærme seg tilstandene fra da, sa kongen».

2005: Kongeparet besøkte Olavsfestdagene i 2005. «Over 3500 personer hadde møtt opp for å overvære begivenheten deriblant Hjalmar Andersen, som fikk hilse på kong Harald», skrev Adresseavisen.

200 barn i Trondheim har laget tegninger for å hylle kongeparet, som på torsdag feirer at det er 25 år siden de ble signet i Nidarosdomen.

22. juni 2006: Kroningsjubileet, 100-årsjubileet for kroningen av Kong Haakon og Dronning Maud i 1906

«Trøndere i solskinn ønsket i går kongeparet og Kronprinsparet velkommen til kroningsjubileet i Trondheim. Kongeparet og Kronprinsparet ankom Ravnkloa i Trondheim i går formiddag og ble møtt av trøndere som sto som sild i tønne for å se de kongelige. Parene ble møtt av offisielle representanter av blant andre ordfører Rita Ottervik, fylkesordfører Tore O. Sandvik, fylkesmann Kåre Gjønnes og biskop Finn Wagle. Domkirken barnehage og barn fra Barnas hus hadde egen «bås» der de kunne se når de kongelige fikk oppleve utdrag fra teaterforestillingen Fisk av Inclusive Dance Company».

Senere på dagen intervjuet journalist Halldis Nergård kongeparet i Stiftsgården:

«- Det virker som også kongefamilien er sterkt knyttet til Trøndelag. Dere er her ofte på besøk?

- Det skjer jo så mye i Trøndelag som vi vil være med på. Nidarosdomen betyr dessuten mye for hele familien. Her har vi hatt én kroning, to signinger og ett bryllup. Det skaper sterke bånd, påpeker kongen».

«- På tidlige morgener har jeg hatt mange fine joggeturer i Bymarka. Jeg har også gått på ski – både der og mange andre steder i Trøndelag. Ladestien er også vakker – og parkanlegget rundt Ringve. Midt-Norge har så mye å by på av både natur og kultur. Norgeshistorien møter oss flere steder innover fjorden. Det tenkte vi på i dag, da Kongeskipet seilte inn mot byen i godværet, sier dronningen.

23. juni 2006:

«Midt blant folket, i et festpyntet Trondheim sentrum, erklærte kong Harald tydelig sine og familiens følelser for Trøndelag: – Nå er vi alle skaptrøndere! Ordene falt etter en dag fylt av sol og varme, hjertelige ord og toner og en høytidelig markering av kroningsjubileet i Nidarosdomen».

2006: Kroningsjubileet og festkonsert på Torvet. Fra venstre: Dronning Sonja, kong Harald, kronprinsesse Mette-Marit, Marius, kronprins Haakon og ordfører Rita Ottervik. I forbindelse med kroningsjubileet gjennomførte kongefamilien en fylkesreise fra Eidsvoll til Trondheim, med bruk av både Kongevognen og Kongeskipet.

4. juni 2013: Åpning av utstillingen «Fra Berliner til Buick» på Dora i Trondheim

«Nettopp det røffe ved utstillingslokalet synes dronning Sonja passer godt til kjøretøyutstillingen: – Det gir følelsen av et gatelegeme, sier hun.

Når prosjektleder Sissel Guttormsen viser kongeparet rundt, er det dronningen som stiller flest spørsmål. Interessert studerer hun dronning Mauds karjol. Dronning Maud kjørte selv, også med den lille prinsen Olav bakpå.

Modig dronning

– Hun må ha vært meget modig, konstaterer dronning Sonja.

Kong Harald nikker gjenkjennende til en av fluktbilene fra krigen. – Den husker jeg godt.

Han slår også opp sin karakteristiske kongelatter. Det er når Sissel Guttormsen forteller om kroningsferden i 1906. Journalistene kom etter, mange på sykkel. Særlig de danske strevde. De utbrøt: De norske fjellene er oppskrytt. Det går jo bare oppover!»

2013: Kongeparet på trondheimsbesøk i anledning åpning av utstillingen «Fra Berliner til Buick» i Dora i juni 2013

2014: Feiring av Grunnloven av 1814 og fellesskapet mellom landets kirkesamfunn

«kongeparet og 1000 gjester er nemlig på plass for å hedre Grunnloven av 1814 og fellesskapet mellom landets kirkesamfunn. Mellom et kobbel av journalister finner vi blant annet statsminister Erna Solberg, ordfører Rita Ottervik og ledere for kirkesamfunn som Pinsebevegelsen, Den ortodokse kirke og Metodistkirken. En fotograf tørker svetten og sikter inn kameralinsen på nytt».

«Klokken er 18.05 og kongeparet skal forlate feiringen. Kameramennene og et massivt pressekorps står på rekke og rad langs veien der kongen og dronningen skal gå fra teltet og ut i limousinen. Men de som hadde sett for seg et dybdeintervju, måtte nok skuffet se kongeparet rusle blide og fornøyde forbi. Kongen tok seg tid til en kjapp kommentar før de dro tilbake til Kongeskipet de ankom Trondheim med tidligere på dagen.

–Det var fantastisk!»

2014: Kong Harald og dronning Sonja og 1000 gjester var på plass for å for å hedre Grunnloven av 1814 og fellesskapet mellom landets kirkesamfunn i Nidarosdomen i mai 2014. –Det var fantastisk! sa kong Harald i en kjapp kommentar etterpå.

Og helt til slutt: I spalten Den gang da skriver denne uka om jenta stakk fra mora mens de ventet på de kongelige i 1991.