–LO vil gjerne ha kulturutveksling, men dagens au pair-ordning fungerer ikke, sier distrikssekretær Kristian Tangen i LO.

Tangen reagerer på at NTNU-forsker Elisabeth Stubberud i Adresseavisen torsdag sa at LO heller burde ta tak i problemene med det uregulerte arbeidet disse kvinnene gjør, enn å foreslå å avvikle ordningen.

–LO har fulgt utviklingen for au pairer i Norge lenge. Det blir ikke bedre. Derfor vil LO legge ned ordningen med au pairer og erstatte det med annen type kulturutveksling., sier Tangen-

–Blir utnyttet

Kristian Tangen i LO har ingen tro på at det kommer til å fungere.

–Gjennom kulturutvekslingen skal man lære seg norsk og lære om Norge. Mot dette skal man gjøre maksimalt 30 timer husarbeid i familien man kommer til. For mange, også i Trøndelag er dette langt fra virkeligheten. De blir utnyttet på det groveste med tungt husarbeid og lange arbeidsdager. Når ikke tiltakene for kulturutveksling fungerer, bør au pair ordningen slik vi kjenner den i dag avskaffes.

LES OGSÅ: Sp vil avvikle au pair-ordningen

Jobber mer enn de skal

Tangen slår fast at det stort sett er filippinske kvinner som kommer til Norge som au pair, og at disse blir brukt som hushjelp og i stor grad må jobbe langt mer enn de tilmålte 30 timene i uka.

–Ordningen er vanskelig å kontrollere. Vi vil derfor erstatte den med en annen form for kulturutveksling, sier Tangen.

–Tiltakene fungerer ikke

–Situasjonen for au pairer har ikke vært holdbar gjennom flere år, og tiltak som er gjort har ikke fungert, mener Tangen. De siste årene har reglene blitt skjerpet. Et av tiltakene var at det var 2013 ikke er lov for folk med barn å delta i ordningen.

–Tanken er god, men på Filippinene blir barn til alenemødre registrert på familien og regelverket kan dermed unngås, sier han. Det er også innført en karanteneordning som skal hindre folk som misbruker ordningen å ta imot ny au pair. Fem familier har fått karantene. Tangen mener det burde være flere.

–Ordningen blir utnyttet av norske velstående familier til å skaffe seg billig hushjelp. De som vil ha hushjelp, får betale for det i stedet for å misbruke en ordning som var ment for kulturutveksling.