– Jeg er glad for at statsministeren beklaget, det var det helt nødvendig å gjøre, sa Siv Jensen før hun understreket at det kun er én mann som har skylden for 22. juli, nemlig gjerningsmannen.

Jensen fortsatte med å si at konklusjonene i rapporten fra 22. juli-kommisjonen er alvorlige.

– Det er alvorlig at myndighetene sviktet i å beskytte innbyggerne da alvoret inntraff, slo hun fast.

Jensen var sterkt kritisk til det hun kalte for en «munnkurv-ukultur» i statsforvaltningen, med stadig nye avsløringer de siste ukene om hemmelighold og habilitetsproblemer. Hun pekte på at sårbarhetsutvalgets innstilling kom til regjeringen i juli 2000, for tolv år siden.

– Det var en innstilling som pekte på alvorlige mangler og som lanserte en rekke tiltak, mange som ikke ennå er blitt fulgt opp. Jeg har sjelden vært mer enig i lederen for sårbarhetsutvalget, Kåre Willoch, da han uttalte at verdens rikeste land har råd til tiltak, sa Jensen, som stilte spørsmål om hvordan det var mulig å bruke ti år på å gjennomføre sikkerhetsprosjektet for regjeringskvartalet og 14 år på å følge opp den anbefalte IKT-strategien for politiet.

Hun var også sterkt kritisk til at både statsministeren og justisministeren i sin redegjørelse etter hennes mening utsatte alle viktige strukturtiltak på ubestemt tid.

– Det vil jeg advare mot, sa Frp-lederen.

Siv Jensen passerer statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremo etter redegjørelsen i Stortinget om regjeringens oppfølging av rapporten fra 22. juli-kommisjonen. Foto: NTB SCANPIX