Søstrene til 15-åringen fra Levanger, som var en av dem som ble drept på Utøya, avduket den to meter høye skulpturen laget av billedhugger Nico Widerberg.

Sammen med foreldrene fortalte de to jentene om hvor vondt det har vært å miste en som står dem nær på en slik måte, og hva monumentet betyr for dem.

Hør søstrenes rørende tale til sin storebror i videoen

300 møtte opp

Foran om lag trehundre fremmøtte gjorde den yngste av søstrene, Maria,  et voldsomt inntrykk da hun med naken røst sang et vers av Laleh-sangen «Some die Young». Sangen er for mange koblet til det som skjedde på Utøya.

Storesøster Odas ærlige og nære hilsen til broren var like sterk.

- Det siste året har jeg gjort ting jeg aldri hadde trodd. Jeg har holdt min døde bror i hånden, jeg har holdt tale i begravelsen hans og jeg har grått meg sjøl i søvn for at jeg ikke får den klemmen jeg drømmer om, sa Oda Okkenhaug.

- Vil hjelpe å huske Emil

Hun fortalte videre om hvordan hun har savnet broren, som aldri kom tilbake, blant annet da hun ble konfirmert og broren ikke kunne holde talen han hadde lovet henne. I stedet hang et bilde av ham på veggen.

Nå kommer de aldri til å kunne møtes sammen med sine barn, eller sitte sammen og mimre om barndommen.

- I løpet av det året som er gått har jeg prøvd å forstå at slike ting ikke kommer til å skje og jeg har prøvd å lære meg å leve uten den herlige, fantastiske og fine broren min. Jeg har fremdeles ikke fått det til, sa Oda.

- Jeg håper at minnemonumentet vil hjelpe oss til å huske hva Emil har betydd for oss.

Tatt vare på av lokalsamfunnet

Familiens ord var også en takk til lokalsamfunnet som har tatt vare på dem etter det forferdelige som skjedde.

- For oss er dette først og fremst en bauta over Emil og de andre flotte ungdommene som ble drept, sa faren Arne Okkenhaug.

Han sier det de har opplevd etterpå viser at innbyggerne i Norge har en evne til å reagere på en bra måte.

- Det blir også et minne om mange modige menn og kvinner, naboer, venner og andre som har vist at de bryr seg.

Avsluttet kapittel

Familien avsluttet med å legge ned fire roser ved den hvite søylen. Der lå fra før kransen som Levanger-ordfører Robert Svarva (Ap) la ned, med hilsenen «Til minne om Emil og de andre som ble drept. Kjærlighet og samhold gjør oss sterke».

- Jeg håper gjerningsmannen som person er å betrakte som et avsluttet kapittel, sa ordføreren før han la ned den offisielle hilsenen.

22. juli-bautan er plassert ved den såkalte tusenårslunden i Levanger, like ved den nye Trønderhallen. Det består av en hvit granittsøyle hvor det er hugget ut et hull formet som en menneskesilhuett. Det skal symbolisere tomheten etter de som omkom.

Markeringen i Levanger fortsatte med et arrangement i Festiviteten.

Familien Okkenhaug ønsket å takke lokalsamfunnet for at de hadde tatt vare på dem etter at Emil ble drept på Utøya.
Søstrene avduket minnesmerket lørdag formiddag.