Breivik har hevdet at han må løslates på grunn av nødrett, og har hele tiden sagt at terrorangrepet var et prevantivt grep for å unngå at Norge og Europa blir islamisert.

- Retten vil kort bemerke at verken straffelovens bestemmelser om nødrett eller internasjonale menneskerettigheter tillater drap på statsansatte eller engasjerte ungdommer for å fremme ekstreme politiske målsetninger. Anførselen til tiltalte kan dermed ikke føres frem, sa dommer Arne Lyng.

I dag ble det klart at den 33 år gamle Anders Behring Breivik er dømt til 21 års forvaring og er funnet tilregnelig av retten. Han skal sone dommen ved Ila fengsel.

Beskrev drapene

Etter å ha gått gjennom detaljerte beskrivelser av drapene og drapsforsøkene gikk dommer Lyng gjennom de subjektive vilkårene for straff.

- Forbrytelsen er begått under særdeles skjerpende omstendigheter, og drapene er utført på en særlig grusom måte.  Tiltalte har selv forklart at planen var å skremme alle på vannet. Han ville bruke vannet som masseødeleggelsesvåpen, sa Lyng.

Retten mener det ikke finnes noen tvil om at Breivik befikk alle drapene på Utøya med overlegg, også de personene som falt og døde av skadene.

- I vår sak dreier det seg om to fullbyrdede terrorhandlinger med fullbyrdede drap, fastslo Lyng.

- Ville skape frykt

I Regjeringskvartalet medførte terroren alvorlige forstyrrelser for statsforvaltningen. Tiltalte har selv sagt at han ønsket å fremprovosere reaksjoner for å radikalisere motstanden mot muslimer i Europa.

- Det var en ekstrem vold som rammet mange mennesker og som gjennom massiv medieoppmerksomhet skulle skape alvorlig frykt i befolkningen, leste Lyng opp.