- Oppfordring til drap er fullstendig uakseptabelt og kan ikke forsvares uansett. Listhaug har flere ganger tatt avstand til hatefulle ytringer på Facebook. Hun har også regler som ligger ute på siden som tydelig viser at det er ikke greit. Jeg vet at Listhaug slår hardt ned på det, og slike kommentarer blir fjernet og personer blir utestengt, selv om det av og til tar noe tid før de rekker over det, sier statsminister Erna Solberg.

«Skudd i nakken»

Det var i går Adresseavisen avslørte at oppfordringer til drap på asylsøkere florerte på statsråd Sylvi Listhaugs Facebook-side. Det skjedde etter at Listhaug delte en sak fra TV2 om kriminelle innvandrere.

Her er noen av kommentarene:

«Skudd i nakken og levere dei til kildesortering (Smilefjes). Det er vel derfor vi kildesorterer for å hindre skader flest (Smilefjes)»

«Sett de på en flåte, og slep dem ut i internasjonalt farvann. Problemet løst.»

«Og hvis noe går galt og drukner, hva sker da?»

«Da rekker de muligens å angre på at de valgte å ikke oppgi identiteten sin.»

Diskutert i regjeringen

Solberg sier at det har vært diskusjoner i regjeringen om viktigheten av å følge opp kommentarfeltene på Facebook.

- Det er ikke greit at slike ytringer blir liggende, men ofte kommer det flere hundre, i enkelte tilfeller tusener, kommentarer inn. Det kan være krevende å holde kontroll med det til enhver tid, sier Solberg.

Ikke kapasitet

Espen Teigen er politisk rådgiver for innvandrings- og integreringsministeren. Han er den eneste moderatoren til siden, i tillegg til Listhaug.

Han sa torsdag at innleggene ble slettet etter at Adresseavisen gjorde ham oppmerksom på det.

- Vi prøver å følge debatten en god stund, gjerne til neste innlegg legges ut, for å luke ut denne typen retorikk. Problemet er at debattene fortsetter lenge etter at det konkrete innlegget er lagt ut. Derfor kan det hende at det glipper for oss. Vi har rett og slett ikke kapasitet til å følge med hele tiden, sa Teigen.

Moderator: Espen Teigen, politisk rådgiver for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Foto: Kristin Svorte

Erna opplever det samme

Statsministeren mener det ikke kan være slik at man skal slutte å snakke om innvandringsrelaterte saker fordi det fører til at personer går for langt i kommentarfelt på Facebook.

- Jeg opplever også å få hatefulle ytringer på Facebook når jeg legger ut positive saker om integrering, internasjonale spørsmål og europeiske saker, sier statsministeren.

Ingen unnskyldning

Medierettsadvokat Jon Wessel-Aas mener politikere skal ha høyere krav til å følge med på Facebook-innlegg på egen side enn andre.

- Det er ingen unnskyldning at man ikke har ressurser. Juridisk vurdert vil det stilles mindre krav til å følge med på innlegg i bestemors blogg om strikking eller kakeoppskrifter enn det er på en sak som dette. Når en Facebook-side fra en statsråd inviterer til en debatt, vil man juridisk sette strengere krav til moderering. Og har man først et ansvar vil man neppe komme langt med å si at man er klar over situasjonen, men vi har ikke ressurser til å følge opp, sier han.

LES OGSÅ: Rizan er asylsøkeren Listhaug vil ha til Norge

Uklar grense

Men akkurat hvor ofte man må sjekke kommentarfeltet på sin egen Facebook-side, for å fange opp eventuelle ulovligheter, for å unngå å bli holdt medvirkningsansvarlig er uklar ifølge advokaten.

- Det må vurderes i hvert tilfelle. Fra det øyeblikk man faktisk blir kjent med at det ligger noe ulovlig der, vil man i alle fall ha plikt til å fjerne det, for å unngå ansvar selv, sier han.

- Hvem har hovedansvar?

- Det er selvfølgelig den som kommenterer som har hovedansvaret for egne ytringer. Den som «eier» nettsiden eller Facebook-siden har imidlertid et potensielt medvirkningsansvar fra et eller annet tidspunkt, hvis man lar ulovlige ytringer bli stående i kommentarfeltet, men det er litt uklart når det ansvaret oppstår. Må man følge løpende med for å utelukke eventuelle straffbare ytringer, eller holder det å vente til noen sier fra? De vurderingene er det ingen klar grense på, fordi vi foreløpig har for liten praksis på om dette, sier Wessel-Aas.

Straffbar ytring

- Er det straffbart å skrive «Skudd i nakken og levere dei til kildesortering (smilefjes) det er vel derfor vi kildesorterer for å hindre skader flest (smilefjes).»

- Alle ytringer må tolkes i den konteksten de fremsettes i. Isolert tolket vil jeg si at denne ytringen nok inneholder en straffbar oppfordring til vold eller drap, sier han.

Montasje fra debatten Foto: Skjermdump fra Facebook