Jorid Nordmelan fra Namsos fulgte domsavsigelsen i Oslo tingrett i dag. Hun hadde på forhånd håpet at ingen skulle anke. Nå er det klart at verken aktorat eller Breivik vil anke dommen som sier at Breivik er tilregnelig og dømmes til 21 års fengsel i forvaring.

- Jeg er veldig lettet og det eneste utfallet jeg håpet på idag var at ingen skulle anke. Det var som en enorm vekt falt av skuldrene, sier hun til Adressa.no rett etter domsavsigelsen.

- Ingen må publisere Breiviks notater

Hun synes det var godt å kjenne på at rettsaken endelig er ferdig, og at hverdagen kan begynne uten at Breiviks gjøren og laden er et tema.

- Det gjorde meg veldig glad. Jeg håper at det blir lettere å konsentrere meg om andre gjøremål nå som rettssaken er over. Det har jeg slitt med. Nå skal jeg lære meg å bære sorgen, uten å bli konfrontert med hva Breivik tenker og sier hele tiden, sier hun.

- Det skal bli deilig å ikke forholde meg til ham på ei stund. Jeg kan leve med at han uttaler seg om ti år. Han kan også skrive så mye som han vil i cella, så lenge ingen publiserer det, sier hun.

Fikk svar på alt

Den 90 sider lange dommen var et grundig verk ifølge Nordmelan. Hun ble imponert over alle problemstillingene som ble besvart i løpet av dagen.

- Innimellom dukket det opp spørsmål, men jeg fikk raskt svar underveis i opplesningen. Jeg satt ikke igjen med noen spørsmål til slutt, og nå vet jeg at sjansen er stor for at han aldri slipper ut igjen. Alle jeg snakket med i pausene under domsavsigelsen sa at det var en lettelse at det ble den strengeste straffen, sier hun.

Les alt om terrordommen her

Endelig punktum

Nestleder i AUF i Trondheim, Maren Holthe Hedne, synes det er godt å få satt et endelig punktum i terrorrettssaken.

- Jeg er glad for at rettssaken er ferdig for godt. Det blir lettere å sette et punktum og fokusere på politikken. Jeg har lenge fokusert på å gå videre, og dette er et nytt steg på veien. At saken ikke ankes gjør dette lettere, og det er godt å slippe en ny rettssak, påpeker hun.

Ta hverdagen tilbake

I helga er Hedne til sted på AUFs høstkonferanse i Trondheim sammen med blant andre AUF-leder på Hitra, Ida Broholm.

- Jeg er veldig glad for at vi nå får en endelig slutt på denne saken. Jeg er lettet, og nå kan vi fokusere på å ta hverdagen fullt og helt tilbake. Vi kan nå kose oss sammen med AUF-ere fra hele landet, uten å tenke på en mulig anke, sier hun.

Broholm påpeker at det føles godt å kunne drive politikk igjen, uten å ha rettssaken i tankene.

- Glad dette er over

Styremedlem i AUFByåsen og Utøya-overlevende Erlend Fosseide Sellie er også fornøyd med at detikke blir noen ankesak i terrorsaken.

- Jeg er glad dette er over nå, og at saken endelig er ferdig. Det skal bligodt å slippe alt styret vi har hatt hengende over oss det siste året, sier hantil adressa.no.

Maren Holthe Hedne er glad for at rettssaken er ferdig for godt. Foto: Glen Musk