- Trondheims bilister må betale for cruiseskipsutslippene, sa fungerende ordfører Ola Lund Renolen (MDG) til Adresseavisen mandag.

I år venter Trondheim havn 84 cruiseskip til byen mot 57 i fjor. Denne veksten vil ikke Renolen ha på grunn av den betydelige forurensingen disse skipene står for. Partiet hans vil både sette et tak på 50 cruisseskipanløp i året og doble anløpsavgiften for cruiseskip.

Cruise i Trondheimsfjorden: Denne sommeren har forurensingen fra cruiseskipene skapt debatt.

- Renolen tar feil

Men Kristelig Folkepartis Geirmund Lykke er uenig med Renolen. Han mener Renolen feilinformerer når han sier at Trondheim må sette opp bompengene for å redusere personbiltrafikken dersom kommunen skal holde seg målet om nullvekst i klimautslipp slik kommunen er bundet til.

- Her tar Renolen feil. Det er ingen sammenheng mellom cruiseskipstrafikken og nullvekstmålet. Det gjelder bare personbiltrafikk innenfor Trondheim kommune, sier Geirmund Lykke og viser til at alle storbyene er bundet av Nasjonal transportplan om at klimautslippene fra personbiltrafikken ikke skal økes.

- Paradoks at båtene går fri

- Denne målsettingen gjelder bare personbiltrafikken i Trondheim. Det gjelder ikke personbiler som kjører rett gjennom kommunen eller næringstrafikk og varetransport, fly, tog eller skipstrafikk, sier Geirmund Lykke. Han mener det ikke må feste seg et inntrykk av at Trondheim bryter med avtalen om nullvekst i klimautslipp dersom cruisetrafikken øker.

Til Adresseavisen tirsdag sier Renolen at det ikke er noen direkte sammenheng mellom bompenger og forurensing fra cruiseskip.

- Men det er et paradoks at vi jobber for å få ned klimautslippene fra biltrafikken og bruker både pisk og gulrot samtidig med at cruisetrafikken og forurensingen derfra øker. Det kan ikke være slik at båtene går fri mens bilene må blø, sier Renolen.

Maks femti skip i året: Fungerende ordfører Ola Lund Renolen (MDG) vil ha et tak på 50 cruiseskip til Trondheim i året.

LES KOMMENTAREN: Cruiseskip forurenser like mye som én million dieselbiler i Trøndelag

Ønsker flere turister velkomne

- Det er ingen grunn til å skape uro blant folk om at de må betale i bompenger for vekst i cruisetrafikken, sier Geirmund Lykke og ønsker flest mulig turister velkomne til Trondheim, uavhengig av reisemåte. Han viser også til at cruisetrafikken til Trondheim er forsvinnende liten sammenlignet med andre norske byer.

- Bergen har 300 cruiseskipsanløp i året. Ålesund, Stavanger og Geiranger har alle nesten 200 og Tromsø, Nordkapp og Oslo har omtrent 100 anløp hver. I den sammenheng blir det pussig at Trondheim skal redusere sine anløp først, sier Lykke. Han understreker at han er enig med Renolen i at utslippene fra cruisetrafikken må ned.

Forurenser: Cruiseskipene fører både til store klimagassutslipp og luftforurensing i havnene.

LES OGSÅ ADRESSEAVISENS LEDER: Det må stilles strengere krav til cruisenæringen

Samarbeid for å redusere utslipp

Men Geirmund Lykke tror det er smartere å samarbeide med de andre cruisebyene og næringen selv for å få ned både klimagassutslippene og luftforurensingen fra disse skipene. Han tror det bare er Trondheim som taper dersom kommunen alene begrenser cruisetrafikken. Han viser også til at nordmannen Stein Kruse i det internasjonale cruisekonsernet Carnival. Til TV2 sier Stein Kruse at Carnival kan være villig til å delta i et spleiselag for å finansiere landstrømanlegg i Norge slik at skipene kan erstatte diesel med strøm når de ligger i cruisehavnene.

- Det er vel knapt noe land i verden hvor det ville vært mer naturlig med landstrøm i cruisehavner, sier Stein Kruse til TV2. Geirmund Lykke tolker dette utsagnet som at det er mulig å få ned forurensingen fra cruisetrafikken om få år.

LES OGSÅ AT ENOVASJEFEN MENER: - Landstrøm for cruiseskip er et dårlig klimatiltak

Gledelig med flere turister

- Jeg syns det er gledelig at det kommer flere cruiseturister i Trondheim. Turisme er viktig. Det handler om å gjøre Norge og norske verdier kjent for resten av verden. Økt kjøpekraft og bedre tid gjør at flere kommer til å reise mer. Det er ingen grunn til at vi ikke skal ønske dem velkomne til Trondheim. Det gir oss en mulighet til å fortelle om byen og attraksjonene våre, sier Lykke.

- Vi har en flott by, og det er ingen grunn til å være uvennlig mot dem som kommer, sier Geirmund Lykke.