Terrortiltalte Anders Behring Breivik mener bevisene og hans opptreden i retten vil sørge for blir at han blir funnet tilregnelig.

Når dommen faller fredag klokken 10, er hovedspørsmålet om terroristen er for syk til å kunne straffes.

- Han tror selv at domstolen vil finne ham tilregnelig for handlingen, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra til adressa.no.

- Hvorfor tror han det?

- Han mener det var underlig at den første sakkyndigrapporten fant ham utilregnelig. Han føler seg trygg på at han gjennom sin oppførsel og bevisførsel i retten vil bli funnet tilregnelig, sier Hein Bæra.

Anders Behring Breivik har innrømmet å stå bak terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli i fjor. 77 mennesker ble drept.

Kjemper imot behandling

Under den ti uker lange rettssaken i Oslo tingrett kjempet 33-åringen for å unngå å bli funnet psykotisk og dermed måtte bli overført til tvungent psykisk helsevern. I tingretten sa Breivik at han ville anke dommen dersom han ble funnet utilregnelig.

- Dette har han fastholdt i møtet med oss onsdag i forrige uke, sier forsvareren.

En eventuell ankesak kan komme opp i lagmannsretten allerede i januar 2013. Ankesaken kommer til å gå i rettssal 250 i Oslo tinghus.

Forberedt innlegg

Breivik har forberedt hva han skal si i retten, og har et svar klart til de ulike utfallene dommen kan få, skriver Aftenposten.no. Forsvareren vil ikke gå nærmere inn på hva han ønsker å si.

- Han er veldig godt informert om de ulike utfallene som kan komme, og at man da kan godta dommen, anke eller ta betenkningstid.

Forsvareren har ikke merket endring i terrortiltaltes oppførsel i løpet av sommeren. Han skal ikke ha mottatt besøk fra andre enn sine forsvarere, fengselspresten og helsepersonell.

- Vi merker ingen endring. For meg fremstår han som veldig lik, sier hun.

Vil lese kommisjonens rapport

I forrige uke kom 22. juli-kommisjonens rapport med sterk kritikk av politiet og myndighetene.

- Jeg besøkte ham dagen etter at rapporten ble fremlagt. Da var vi innom kritikken, men i veldig begrenset omfang. Han ønsker å lese rapporten, sier forsvareren.

I dag møter hun den terrortiltalte, som nå sitter i Ila fengsel, til et siste møte før dommen faller fredag.