Et nesten enstemmig kommunestyre i Orkdal (34–1) vedtok onsdag reguleringsplanen som de håper skal sikre at Norsk Kylling etablerer seg på Furumoen i Orkdal.

- Vi er svært godt fornøyde, sier Sp-ordfører Oddbjørn Bang, som ser fram til mange nye arbeidsplasser for kommunen.

Torsdag er det styremøte i Norsk Kylling – og selskapet er fortsatt klar på at de helst vil til Orkdal.

- Det vi har sagt hele tiden er at dersom reguleringsprosessen går i orden, så er Orkdal vårt førstevalg, sier adm. dir Kjell Åge Stokbakken.

Fylkesmannen sa altså først nei til at området skulle omreguleres, deretter ja. Men nå har Naturvernforbundet i regionen, med støtte fra Vannområde Orkdal, bestemt seg for å klage kommunestyrets vedtak inn for ESA.

Klagen vil dreie seg om både jordbruksarealene og en såkalt kroksjø som heter Furumokjela.

- Spesiell kjele

Vannområde Orkdal ledes av SV'eren Kjell Rønningsbakk. Han var den ene i kommunestyret som stemte nei til reguleringsplanen.

- Det er viktig å få en prinsipiell vurdering av dette. Dette er en spesiell kjele med brakkvann, det fins bare to i Midt-Norge. Om Furumokjela fylles igjen, er det ingen igjen i Trøndelag, sier Rønningsbakk og framholder at kjelen er viktig oppvekstområde for laks og ørret, som med enkle tiltak for å bedre tilførselen av vann fra Orkla kan bli et viktig område for oppvekst av yngel.

- For store miljøkonsekvenser

Så sent som i oktober i år sa fylkesrådmannen i Sør-Trøndelag at miljøkonsekvensene ved en utbygging, var for store. Fylkesrådmannen (NB, ikke fylkesmannen) mente at ny kunnskap og mål i vannforskriften og regional plan for vannregion Trøndelag, tilsa at man ikke burde bygge. Det står også at det som skjer er i strid med vannforskriftens paragraf 4.

«En slik kroksjø som er foreslått fjernet, opprettholder ikke bare økologiske funksjoner og innehar ikke bare et biologisk mangfold, men den kan også motvirke og dempe flom. Kroksjøen bidrar også til naturlig rensing av vann», het det.

Men politikerne var ikke enige. Alle parti, unntatt SV og MDG, gikk mot fylkesrådmannens innstilling, og vedtok at fylkesutvalget ikke har innsigelser på omregulering av området. Forslaget ble fremmet av Senterpartiets Gunn Iversen Stokke og Høyres Torhild Aarbergsbotten.

I sitt saksframlegg skrev også fylkesrådmannen at Vannforskriftens paragraf 12 krever at alternative løsninger skal utredes der inngrep vurderes.

- Å fylle igjen en vannforekomst når det faktisk fins et godt alternativ i Malvik gjør at jeg har tro på gjennomslag i ESA, sier leder i Naturvernforbundet i Orkdalsregionen, Mads Løkeland.

- Er ikke dette en klage som i praksis ikke vil få betydning?

- Behandlingstiden i ESA kan være lang, men vi ser av andre saker nedover i Europa, blant annet Tyskland, at det kan få store følger for utbygginger. Jeg skal ikke forskuttere hva resultatet blir, sier Løkeland.

Også leder av Vannregion Trøndelag (som i praksis er Sør-Trøndelag fylkeskommune), MDGs Jan Bojer Vindheim, ønsker svar fra ESA om saken.

- Det er viktig å få avklart hvilket spillerom kommunestyret har med tanke på vanndirektivets bestemmelser, sier han.

- Samfunnsnytten større

Ordfører Oddbjørn Bang sier at de forholder seg til at sektormyndigheten på feltet, fylkeskommunen, har gitt grønt lys og mener at samfunnsnytten er større enn hensynet til naturinteressene.

- Sektormyndighetene har sagt ja, derfor kan jeg ikke se at en klage vil få noen konsekvenser sier han – og sender over et notat utarbeidet i Orkdal der det går fram at en klage til ESA ikke vil gis oppsettende virkning (at man ikke må vente med utbygging til vurdering foreligger). Vurderingen ESA gjør vil være en generell vurdering av om regjeringen følger opp vanndirektivet.

- Må være lovlig

Administrerende direktør Kjell Åge Stokbakken i Norsk Kylling har fått med seg innsigelsene, men er klar på at de forholder seg til vedtaket fra Orkdal kommunestyre.

- Innsigelsene fra Malvik-ordføreren om tomta i Orkdal har kommet opp tidligere. Det har også spørsmålet om brudd på vanndirektivet, sier Stokbakken.

- I utgangspunktet er det jo slik at denne saken er blitt behandlet av både sektormyndigheter og kommunen før kommunestyret onsdag sa ja til reguleringsplanen. Vi må forholde oss til vedtak som er fattet, gjennom mange trinn, og at det er lovlige vedtak, sier Stokbakken.

Vil ha ESA-hjelp Mads Løkeland i Naturvernforbundet sier at kroksjøen knyttet til Furumukjela må bevares. Foto: Marianne Tønset
Vil til Orkdal Administrerende direktør Kjell Stokbakken sier han forutsetter at det nesten enstemmige vedtaket i kommunestyret i Orkdal onsdag, er gyldig. Her ved Norsk Kyllings eksisterende fabrikk på Støren. Foto: Terje Svaan