Et treningssenter i Trondheim er hvert år på norgestoppen blant giverne til TV-aksjonen. I år går pengene til Unicef og utdanning for barn som er rammet av krig og konflikt.

- Det er så gøy. Hele oslokontoret syns det er så stas at jeg skulle hit og heie på denne gjengen her, sier generalsekretær i Unicef, Camilla Viken. Hun er på besøk hos 3T og avbryter sykkeltimen med å fortelle om 13 år gamle Hamze i Aleppo i Syria. Krigen førte til at han ikke fikk skolegang i to år.

Applaus: Generalssekretær Camilla Viken klapper for innsatsen til 3T og alle arbeidstakerne som deltar i spinningdugnaden.

- Det å holde sykkelen i gang, er et så godt symbol. Skole er å holde i gang livet, holde i gang målet for framtida. Og så krever det en del av alle de ansatte som deltar. Det er helt fantastisk. Nå får de inn i hodet, i bevisstheten, i kroppen. De snakker om det på jobben, fortsetter generalsekretæren.

Konkurranse om å være med

- Jeg gjør dette for å støtte en god sak og syns det er fint å trene i tillegg, sier Kari Paulsen. Hun er produktutvikler for godteri i Nidar og sitter på Orkla-sykkelen helt fremst i lokalet.

Sykler for en god sak: Kari Paulsen er produktutvikler for godteri i Nidar og sykler for Orkla for å støtte en god sak. I tillegg liker hun å trene.

- Det er konkurranse blant de ansatte om å få bli med og flere på venteliste, forteller hun.

I løpet av 12 timer deltar nesten 500 ansatte i 41 trondheimsbedrifter på spinningdugnaden. Bedriftene betaler 6000 kroner for én spinningsykkel. Så er det de ansattes ansvar at spinningsykkelen er i bruk gjennom hele alle timene. 3T-instruktørene gjør dette gratis. Slik har treningskjeden funnet oppskriften til å samle inn mange hundre tusen kroner til TV-aksjonen hvert eneste år.

På norgestoppen

- Det er 12. året vi har denne felles spinn-dugnaden på 3T sammen næringslivet i Trondhjem, forteller administrerende direktør Hilde Thommesen Holck og HR-ansvarlig Heidi Heggernes hos 3T.

12 år med spinning for en god sak: administrerende direktør Hilde Holck og HR-ansvarlig Heidi Heggernes hos 3T har begge vært engasjert i spinningdugnaden fra starten.

Treningssenterkjeden med base i Trondheim blir slått av Kavlistiftelsen og Statoil i konkurransen om å gi mest. Men under de to store nasjonale giverne pleier 3T å dukke opp på lista over de største giverne til NRKs årlige innsamlingsaksjon.

I fjor samlet treningssenterkjeden inn 332 000 kroner. I år vet de at de har rundet 300 000 kroner før regnskapet er gjort opp. Tidligere samlet de inn vel 500 000 kroner på denne dugnaden. De ti første årene betalte bedriftene for en sykkel i et helt døgn. I løpet av disse årene samlet de inn 4,3 millioner kroner. Men i fjor kuttet 3T ut nattsyklingen og lar nå dugnaden gå fra klokka ni til 21.

- Vi klarte å dra folk ut på natta i ti år, men i fjor fant vi ut at det var bedre å samle kreftene i 12 timer på dagtid, forteller Hilde Holck og Heidi Heggernes. Begge har vært med helt fra starten og syns det er stas med en dugnad for en god sak. De understreker at pengene går uavkortet til innsamlingsformålet.

Midt i arbeidstida: Bedriftene har til sammen kjøpt 41 sykler. Hver sykkel koster 6000 kroner for alle 12 timene dugnaden varer og nesten 500 arbeidstakere deltar.

- Folk må slite for pengene

- Det er en flott mulighet for oss å samle inn penger til gode formål og samtidig levere noe bra for helsa til de som deltar. Dessuten får vi vise fram både spinn og senteret vårt. Det er en bra drivkraft at vi får så god respons på å gjøre dette, sier den administrerende direktøren. Hun forteller at ideen ikke var deres, men at firmaet PWC kom med forslaget om en slik dugnad, og de deltar fortsatt hvert år.

God sak og treningsglede

Instruktør Marte Lise Furuberg gjør nesten som hun pleier på en spinningtime, men først forteller hun litt om hva pengene går til.

Instruktør på dugnad: Marte Lise Furuberg stiller opp gratis og gjør nesten som hun pleier på en spinningtime, men først forteller hun litt om hva pengene går til.

- Jeg har vært med i alle årene unntatt i fjor da jeg var på jobb, sier hun.

- Det er fantastisk å bidra for en god sak og samtidig spre treningsglede og få folk til å ta vare på helsa si.