Bystyret i Bergen har vedtatt «rotteforskriften». Mater du måker på Torgallmenningen, eller kaster en brødbit til en liten spurv utenfor Godt Brød på Festplassen, bryter du loven. Det skriver BT.

Forbudet gjelder alle slags ville dyr, men målet er å holde rottebestanden nede.

Det er første gang det er innført et slik lokalt forbud i Bergen, ifølge en pressemelding fra Bergen kommunen.

Skal bekjempe rottene

Forbudet gjelder hovedsakelig i Teaterparken, Byparken, parken rundt Smålungeren, Torgallmenningen, i tillegg til i en buffersone rundt (se kartet under).

Den kalles «rotteforskriften», fordi målet er å fjerne rottenes tilgang til mat.

Å bryte den kan føre til bøter og i ytterste konsekvens ett år i fengsel, etter viltlovens paragraf 56 – uansett om man gjør det med vilje eller ikke, skriver jurist i bymiljøetaten, Kirsti Isdal, i en e-post til BT.

Særlig i vinter har det vært store problemer med rotter i Bergen sentrum. Like før nyttår startet kommunen det man kan kalle en rotteoffensiv: Det ble lagt ut feller flere steder i sentrum, og enkelte områder ble gjerdet inn.

Slik så det ut store deler av vinteren i Byparken. Foto: Tuva Åserud (arkiv)

Kommunen mente i vår at de har lyktes med å få ned bestanden.

Byutviklingsbyråd Ingrid Nergaard Fjeldstad (V) mener det likevel er viktig med et forbud.

– Det handler om å holde bestanden nede. Vi har fått kontroll på den i år, men vi ønsker ikke en årlig kamp. Vi vet at det som fungerer best, er å hindre at de får mat, sier byutviklingsbyråd Ingrid Nergaard Fjeldstad (V).

– Jeg tror det vil ha en preventiv effekt, men også at det bevisstgjør oss alle på hvor utrolig viktig det er å bruke bosspann, legger hun til.

– Boss må i bosset

Da bystyret vedtok forbudet, sa de samtidig at byrådet må sikre at den nyinnførte uteserveringen på Torgallmenningen ikke fører til mer forsøpling.

Byråden er ikke i tvil om at det vil gå bra.

– Jeg har full tillit til aktørene. Det er seriøse aktører som er vant til å servere, rydde opp og ha det rent. Jeg ser at de rydder på Torgallmenningen hver kveld, og forventer at de fortsetter med det, sier Fjeldstad.

Byutviklingsbyråd Ingrid Nergaard Fjeldstad (V) sammen med partikollega og finansbyråd Per Arne Larsen (V) på uteserveringen på Torgallmenningen. Foto: Eirik Brekke (arkiv)

– Har du like mye tillit til bergenserne som spiser der?

– Akkurat når de sitter og spiser der, er de jo i en kontrollert situasjon. Det er typisk is på avveie, eller nattmat på tur, som er det store problemet. Boss må i bosset, også om sommeren, sier hun.

Uteserveringen på Torgallmenningen åpnet 1. juli. Foto: Eirik Brekke (arkiv)

Nei til unntak

Ifølge pressemeldingen skal bymiljøetaten nå sette opp skilt i forbudssonene.

Etaten ville opprinnelig ha et lite område ved Smålungeren, hvor det skal være lov å måte fugler. Å nekte all mating her vil ha negativ effekt på fuglene som holder til der, mente etaten.

Det sa bystyret nei til.