Tidligere politietterforsker Leif A. Lier krever at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) går av. Det må også toppledelsen i politiet, mener Lier.

Lier mener at rapporten fra 22. juli-kommisjonen må få konsekvenser.

– Statsminister Jens Stoltenberg har ansvaret. Han må nå gå av. Stoltenberg må også få følge av toppledelsen i norsk politi, sier Lier til Dagbladet.

- Dårlig organisering

Lier har ikke lest rapporten, men har fulgt med på TV-sendinger og pressekonferanser. Hans inntrykk er at det ble gjort mange feil 22. juli i fjor.

Han konstaterer at regjeringen ikke har lagt forholdene til rette for at politiet kunne utføre sin jobb.

– Sambandssystemene fungerte ikke. I politibilene var det ikke kartsystemer. Dette har myndighetene vært klar over i årevis. Likevel er det ikke gjort noe for å rette på forholdene. Politiet har bedt om å få et nødnett, slik at de kan kommunisere med andre etater. I tillegg er politiet så dårlig organisert at det nesten ikke er bemanning på operasjonssentralene, sier Lier.

Ledelsen i politiet har også helt klart et stort ansvar, forteller han videre.

– Det bør de ta konsekvensen av. Jeg vil tro at i løpet av kort tid vil flere ledere i politiet ta konsekvensen av 22. juli-kommisjonens rapport, sier Lier.

- Ansvaret ligger hos Stoltenberg

Tidligere statsminister for Høyre og leder av Sårbarhetsutvalget, Kåre Willoch, mener ansvaret ligger hos politikerne.

– Som øverste politiske leder er det statsministeren som må ta hovedansvaret for at sikkerheten og beredskapen sviktet i Norge under 22. juli, sier Willoch til Adresseavisen, og mener det er det manglende samarbeidet mellom departementene som er mest kritisk.

– Dette er skadevirkningene av at ansvaret har vært spredt og uklart. Det var også kolossalt skuffende at politiet var så lite organisert, sier han.

Statsminister Jens Stoltenbergs sa på pressekonferansen i går at han tar ansvar ved å handle, ikke ved å gå av som statsminister.

– Original formulering. Som forhenværende statsminister vil jeg ikke mene noe om han bør gå av. Men konklusjonen er klar på at beredskapen var elendig. Jeg er sikker på at debatten om flere statsråd-avganger vil komme opp, sier Willoch.

At ingen politikere gikk av som følge av den flengende kritikken fra 22. juli-kommisjonen i går, overrasker ikke statsviter Frank Aarebrot. Han peker på at både tidligere justisminister Knut Storberget og to andre ledende embedsmenn allerede har forlatt justisdepartementet.

– Fornyingsminister Rigmor Aasrud er den eneste statsråden som er igjen, og som eventuelt kan stilles til ansvar, sier Aarebrot.