– Pasientene er de som rammes når posten ikke lenger går seks dager i uka. Over 550 pasienter får forsinket prøvesvar hver uke, sier Trond Jacobsen, klinikksjef for laboratoriemedisinsk klinikk ved St. Olavs Hospital.

I tillegg må nesten to prosent av alle prøver kastes, fordi de ikke gir nøyaktige svar, etter å ha vært oppbevart hos Posten gjennom helga.

LES PÅ PLUSS: På vei mot en kur for cøliaki

– Siden omleggingen 1. mars har det dreid seg om rundt 30 prøver. Noen ganger er situasjonen blitt avklart uten prøvesvar, men mange pasienter har vært nødt til å oppsøke legen sin for å ta den samme prøven på nytt, sier Jacobsen.

– Mange prøvesvar foreligger samme dag som de mottas, og sendes tilbake til legen som har rekvirert dem. Det hender at pasienter legges inn samme dag som prøven kommer inn hos oss på grunn av prøveresultatet, sier Berit Rønning Torpet, seksjonsleder for prøvemottaket.

Fra 694 prøver til 0

Da dette ble kartlagt i desember, mottok Fellesprøvemottaket i gjennomsnitt 694 prøver med posten hver lørdag. Nå er tallet null.

Nå kartlegger mottaket alle prøver som tidligere ville blitt håndtert på lørdag, men som nå kommer mandag eller tirsdag.

– Tallet er foreløpig 634 prøver hver uke. Vi ser at legekontor legger om rutinekontroller, slik at de ikke poster prøver fredager. Ikke all A-post kommer frem dagen etter, men i dag får over 550 pasienter forsinkede prøvesvar i uka på grunn av endret postombringing. Det synes vi er leit på vegne av pasientene, sier Jacobsen.

Det er mulig å sende post som kommer frem på lørdag med «Ekspress over natten». Ifølge veilederen på Postens nettsider er billigste alternativ 348 kroner for en forsendelse. Taksten gjelder for storparten av Trøndelag.

– Det blir for kostbart å sende alle prøvene med ekspress over natten, men det er et alternativ for enkeltprøver som haster spesielt, sier Jacobsen.

Prøver fra hele Trøndelag

Fastlegene i hele Trøndelag sender prøvene sine til prøvemottaket for analyse. Legekontorene i Trondheim er ikke avhengige av postleveranser, de har sin egen bringetjeneste.

De som holder til utenfor Trondheim sender prøvene i spesielle konvolutter i posten. Prøver som må oppbevares kaldt sendes nedkjølt med tørris i egne forsendelser.

– Vi har ikke kontroll på hvordan prøvene oppbevares når de ligger hos Posten. Forringelse gjør at noen prøver må kasseres. Vi legger ned en betydelig ekstrainnsats for å kontrollere kvaliteten på prøver som venter lenger enn anbefalt, sier Jacobsen.

Rammer regionene

Alle helseregionene i landet berøres av endringene i postgangen. Mange sykehus i tett befolkede områder har egne transportløsninger for prøver uavhengig av posten. Endringene merkes mest der det er langt mellom legekontorene.

– Dette rammer de som allerede bor langt fra legekontoret sitt. De som må ta prøver på nytt er ofte de med lengst vei til legen sin i dag, sier Jacobsen.

Ved Ørland legesenter har de tidligere kunnet sende prøver tatt før lunsj på fredag og postet disse etter preparering. Nå postes prøver som er tatt på fredag etter helgen.

Hitra legekontor har valgt å selv oppbevare prøver som er tatt torsdag, slik at de er best mulig når de sendes mandag.

Skal ikke gå utover pasientene

Helse- og omsorgsdepartementet viser til statssekretær Anne Grethe Erlandsens tidligere uttalelser.

Statssekretæren har sagt at Helse- og omsorgsdepartementet vil ha tett dialog med de regionale helseforetakene for å sikre at postomleggingen ikke gjør at blodprøver forringes eller ødelegges.

– Det er viktig for oss at dette ikke går ut over pasientene. De regionale helseforetakene, sykehusene, kommunene og fastlegene må finne lokale løsninger og tilpasninger slik at pasientsikkerheten ivaretas, har Erlandsen sagt.

Fellesprøvemottaket fikk et snitt på 694 prøver med posten hver lørdag. Nå er tallet null. Foto: Christine Schefte
Prøvemottaket ved St Olavs hospital mottar ikke lenger fire postsekker med pasientprøver hver lørdag. Foto: Christine Schefte
– Vi har ikke kontroll på hvordan prøvene oppbevares når de ligger hos Posten. Forringelse i prøvene gjør at noen prøver må kasseres, sier klinikksjef Trond Jacobsen. Foto: Christine Schefte