Nå innser Kommunal- og moderniseringsdepartementet at rammeoverføringene til Indre Fosen kommune slår uheldig ut og gir den nye kommunen sju millioner kroner gjennom skjønnsmidler.

Men fortsatt får den nye kommunen én million kroner mindre enn om Rissa og Leksvik hadde fortsatt som to kommuner. 1. januar 2018 går de to kommunene sammen til Indre Fosen kommune.

- Vi la til grunn at vi ikke skulle komme dårligere ut ved en sammenslåing, men det viste seg at vi skulle få åtte millioner kroner mindre i såkalt sonetilskudd. Verken politikerne eller departementet synes å ha forutsett dette, sier Steinar Saghaug (H) fra Leksvik, som blir ordfører for nye Indre Fosen.

Når Rissa og Leksvik fusjonerer, har det ført til ny soneinndeling, hvor en av sonene nå krysser den gamle kommunegrensen. Denne nye sonen omfatter både Stadsbygd og Vanylven, som begge var tidligere sonesentre. Når man slår sammen de to kommunene, blir tettstedet Vanvikan så nær tettstedet Stadsbygd i den nye kommunen at man mister åtte millioner kroner i året.

Kompenserer for avstand

Avstanden mellom Stadsbygd og Rissa er 13 km, fra Stadsbygd til Vanvikan er det 17 km, mens mellom Leksvik sentrum og Vanvikan er avstanden 28 km

Kommuner som er langstrakte, er dyrere å drifte enn mer kompakte kommuner. Både Rissa og Leksvik er relativt arealstore med lange avstander, og begge har derfor hatt et høyt sonetilskudd. Regjeringen og departementet har tenkt at kommunen får en gevinst ved at man etter sammenslåingen kan utnytte den fleksibiliteten man får ved å kunne tilpasse skolestrukturen uavhengig av den gamle kommunegrensen. Tapet i sonekriteriet tilsvarer gevinsten man får ved ny kommuneoverskridende skolestruktur.

Kritikerne mener at problemet med et slikt resonnement er at det vil være gode velferds- og lokalpolitiske grunner til å opprettholde dagens skolestruktur også i den nye kommunen. Det har aldri vært meningen at den nye kommunen skulle føre til en omfattende nedleggelse av skoler.

Skulle beholde tilskudd

- Da vi ble klar over at risikerte å tape åtte millioner kroner, fikk vi et møte med Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Ifølge forutsetningene for kommunereformen, ble vi lovet å beholde tilskuddene i 15 år etter sammenslåingen. Departementet ser at endringen i rammetilskuddet for den nye kommunen kan være krevende og lover å gå gjennom tilskuddsordningene på nytt, sier Saghaug.

I første omgang kompenseres Indre Fosen med sju millioner kroner gjennom skjønnsmidler. Fire millioner utbetales fra departementet i desember, mens tre millioner utbetales fra skjønnsrammen til Fylkesmannen i 2018. Departementet lover å se nærmere på beregningene av sonekriteriet.

Ordfører Steinar Saghaug sier at med én million kroner mindre i tilskudd blir det vanskelig å oppnå målet om én prosent i driftsresultat for kommunen. Representanter for Indre Fosen skal torsdag møte trøndelagsbenken på Stortinget, og de enkelte partiene vil kontakte sine medlemmer i kommunalkomiteen.

En bombe er gjemt

- For Rissa og Leksvik vil en reduksjon i rammeoverføringene kunne gi dramatiske konsekvenser. Gjelder også dette andre kommuner, ligger en liten bombe gjemt i kommunereformen, sier Per Kristian Skjærvik (Ap) fra Rissa, opposisjonsleder i kommunestyret.

Han legger til at et bortfall av åtte millioner kroner tilsvarer renter og avdrag på et lån på 120 millioner kroner, 14 – 15 stillinger eller nedleggelse av skoler.

- Hadde vi visst dette, ville forutsetningen for en sammenslåing vært annerledes, understreker Skjærvik.

I et brev fra departementet til kommunen lover departementet å se nærmere på beregningene av sonekriteriet. KS i Trøndelag ber KS sentralt ta opp med Regjeringen spørsmålet om bortfall av forventede økonomiske overføringer. Det må avklares om dette gjelder flere kommuner som skal slå seg sammen.

Dramatisk: Per Kristian Skjærvik (Ap), opposisjonsleder i Rissa og nye Indre Fosen sier reduksjonen i rammeoverføringene er dramatisk for Rissa og Leksvik. Foto: Christine Schefte