Uavhengige journalister og regimekritiske aktivister er ikke trygge i Russland.

Tidlig tirsdag morgen denne uka satte Jelena Milasjina (45) seg i en drosje ved flyplassen i Groznyj, hovedstaden i den russiske republikken Tsjetsjenia. Det som skjedde etterpå er en sjokkerende beretning om hvordan kritiske journalister blir behandlet i vårt naboland i øst. Frie, vestlige medier har et ansvar for å sette søkelys på dette.

På vei til et rettslokale i sentrum, ble drosjen avskåret av tre andre biler. Minst 12 maskerte menn dro Milasjina og advokaten Aleksander Nemov ut på veien, ifølge flere medier. De ble sparket og slått med batonger. De barberte håret av Milasjina og dynket henne i grønnfarge. De brakk tre av fingrene hennes da hun nektet å låse opp telefonen sin, mens Nemov ble knivstukket. Utstyr og dokumenter ble ødelagt. Begge fikk våpen mot hodet og en advarsel: «Dra herfra og skriv ingenting».

Milasjina er journalist i den regimekritiske avisa Novaja Gazeta, som etter invasjonen i Ukraina er blitt tvunget til å flytte store deler av virksomheten utenlands. 45-åringen står bak store, viktige avsløringer om hvordan homofile blir forfulgt i Tsjetsjenia. Hun måtte rømme landet etter trusler i fjor. For tre år siden ble hun angrepet under en reportasjetur i Groznyj. I 2012 fikk hun juling i Moskva.

Selv om vi ikke vet hvem som utførte eller beordret angrepet denne uka, føyer volden seg inn i en brutal tradisjon. Uavhengige journalister og regimekritiske aktivister er ikke trygge i Russland. Å dynke ofrene i grønnfarge er en velkjent metode for nedverdigelse, noe den fengslede opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj også er blitt utsatt for. På Vladimir Putins vakt har en rekke kritiske røster forsvunnet eller blitt drept.

Da Reportere uten grenser presenterte sin årlige pressefrihetsindeks i mai, havnet Russland på 164. plass. Kombinasjonen av mer statskontrollert krigspropaganda og hardere tiltak mot uavhengige medier gjør at situasjonen stadig blir verre. Derfor er det viktig å videreformidle de heslige detaljene i det brutale overfallet på Jelena Milasjina og Aleksander Nemov. Hendelsen denne uka er en dyster påminnelse om at vi aldri kan ta pressefriheten for gitt.