Som ung kokk var pensjon noe av det siste jeg tenkte på, men med alderen kommer tankene om pensjon snikende på meg.

I et fysisk belastende yrke i servicenæringen, er det vanskelig å se for seg at man klarer å jobbe helt ut til pensjonsalder. Da er det greit at det finnes ordninger for det, og spesielt AFP.

AFP-ordningen ble innført for å gi arbeidere i fysisk tunge yrker muligheten til å gå av litt tidligere med pensjon. Det var for å unngå at slutten på arbeidslivet ble uføretrygdet, slik at man kunne pensjonere seg med verdighet.

Utgangspunktet med ordningen var også å gi de som var organisert i en bedrift med tariffavtale, et gode med en ekstrapensjon. Slik som ordningen er i dag må man jobbe sju av de siste ni årene i en bedrift med tariffavtale for å kvalifisere til AFP. Da er man i stor grad avhengig av å ha samme arbeidsgiver på slutten av karrieren sin.

I servicenæringenI servicenæringen har man oftere jobbskifte enn hva man har i industrien, og med mange tunge løft, harde gulv og mye gåing, er kne-, skulder- og ryggplager veldig utbredt. De to tilsammen, gjør at våre sjanser til å være i samme bedrift på slutten av karrieren er mye mindre enn hva de i industrien har.

Så selv om næringen vår faller godt innenfor intensjonen av ordningen, så kommer vi ikke like godt ut i opptjeningen av pensjonen.

På landsmøtet til Fellesforbundet i slutten av oktober ligger det an til en stor debatt om AFP. Et stort flertall av Fellesforbundet, som i hovedsak er industri, er skeptisk til endringene LO har varslet de vil gjennomføre. De frykter at endringene vil føre til en utvanning av ordningen, noe som selvsagt ikke er ønskelig.

Men blir den værende slik som den er i dag, vil vår næring fortsatt komme dårligere ut av den, og det er ikke noe vi kan leve med i lengden.

For, med en forventet levealder som stadig øker, blir utsiktene for en høyere pensjonsalder i framtiden mer og mer sannsynlig. Da er det enda viktigere å ha gode ordninger på plass for de som har fysisk krevende yrker, som gjør det vanskelig å stå i jobb helt ut.

For de som velger å stå karrieren ut i servicenæringen så vil jeg at de skal ha en reell mulighet til å gå av med verdighet. Derfor må AFP-ordningen forbedres, slik at mulighetene våre til å ta del i AFP blir bedre ivaretatt enn hva de er i dag.

Hva mener du? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no.

Tirsdag 17. oktober på Adressahuset: Portrettintervju LIVE med Kent Ranum Facebook

Blir man lykkeligere uten skjerm? Møt Michael Stilson som har vært avlogga siden september: Avlogga: Lykkeligere uten skjerm? Facebook