Noen steder mangler de varme jakker. Andre steder får de ikke vintersko. Sånn går det ikke an å behandle folk som jobber i hjemmetjenesten i Trondheim.

Både politikere og administrasjonen snakker varmt om at Trondheim skal være en god arbeidsgiver og at sykefraværet må ned. Med det som bakteppe, er det nesten tragikomisk å lese om arbeidstøyet som tilbys dem som reiser rundt for å ta vare på trondhjemmere som trenger hjelp. På Saupstad forteller ansatte at de «fryser over alt» og at de hver vinter etterlyser varmere ytterklær. I Bergheim hjemmetjeneste fikk hundre ansatte nylig ti nye vinterjakker på deling. Men der har de ikke fått vintersko, slik de faste ansatte har fått på Saupstad.

  • Hva mener du om saken? Delta i debatten i kommentarfeltet nederst - og husk fullt navn!

Ansatte i hjemmetjenesten har både «gå-ruter» og «kjøreruter». Uansett rute må de ofte gå mye ute i løpet av dagen. Private klær har de verken lov eller lyst til å bruke. Uniformen viser brukeren hvem de er. Dessuten frister det lite å ta med lukter, smuss og bakterier hjem. – Vi møter litt av hvert ute i hjemmene vi besøker, og det holder ikke alltid å dekke til skoene med blått trekk, for å si det sånn, forklarer Hege Martinussen ved Bergheim.

Etter flere års kamp om at sko skal regnes som en del av arbeidsuniformen, vedtok politikerne at fra 2022 skulle ansatte i hjemmetjenesten få sko og sokker. Pengene skulle tas fra samme pott som alt annet, og flere steder henger de etter. I valget mellom vintersko og nok folk på jobb, velger de lokale lederne det siste.

Det valget trenger tilsynelatende ikke enhetsledere i mer mannsdominerte deler av kommunen å ta. Anita Røset, regionleder i Delta Midt, påpeker at de som jobber i bydrift, altså de som vedlikeholder alt fra vei til vann- og avløp, «har mer klær enn de klarer å bruke». Denne forskjellsbehandlingen mellom kvinne- og mannsdominerte yrker skjer ikke bare i Trondheim. I Fagbladet spør Christin Ø. Haslestad i Fagforbundet i Agder hvorfor kvinner ikke får like varme arbeidsklær som menn når de jobber i kulda. Det finnes ingen gode svar på det spørsmålet. Derfor må kommunen prioritere å holde de ansatte varme når kulda setter inn.