Argumentene for å innskrenke offentlighetsloven fremstår svært lite prinsipielle.

Rett før påske ble det kjent at regjeringen ønsker å innskrenke offentlighetsloven. Loven gir rett til innsyn i virksomheten til offentlige myndigheter på alle nivåer i Norge. Dette er en essensiell del av et åpent, demokratisk og tillitsbasert samfunn. Idéen om å svekke loven er svært dårlig.

Forslaget som nå er ute på høring, handler om såkalte organinterne dokumenter. Dette er dokumenter som er knyttet til saksbehandling i ulike forvaltningsorganer, for eksempel departementer og direktorater. Slike dokumenter er allerede unntatt offentlighet, selv om det fortsatt kan være mulig å få innsyn i dem. Nå foreslår justis- og beredskapsdepartementet at selve journalinnføringen av interne dokumenter skal holdes unna offentligheten. Det betyr at den åpent tilgjengelige registreringen av dokumentene forsvinner.

Som Pressens offentlighetsutvalg har påpekt legger forslaget til rette for et fullstendig hemmelighold av alt forvaltningen selv definerer som interne dokumenter. Mediene og alle andre mister muligheten til å finne ut at dokumentene faktisk eksisterer. I sum får innbyggere i Norge mindre oversikt over hva myndighetene driver med.

I høringsnotatet presenterer Justis- og beredskapsdepartementet flere argumenter for at loven bør innskjerpes. For det første blir det påpekt at organinterne dokumenter allerede er unntatt offentlighet. Tanken bak dette er å gi rom for intern meningsbrytning og hindre tvil utad. I dag er det også opp til den enkelte virksomhet om organinterne dokumenter skal journalføres. Journalføring gir god oversikt, men mange lar være for å unngå at noen ber om innsyn. I høringsnotatet heter det også at innføringen av et nytt arkiv- og saksbehandlingssystem i departementene gjør den foreslåtte lovendringen aktuell nå.

Vi mener at argumentene for å innskrenke offentlighetsloven fremstår svært lite prinsipielle. De er heller preget av hensyn til bekvemmelighet. I et land med stor offentlig sektor, bør offentlighetsloven styrkes heller enn svekkes. Slik skapes den tilliten politikerne gjerne snakker om i festtaler.