Vi kan ikke snu ryggen til det tragiske som skjer langs verdens dødeligste migrasjonsrute.

I midten av juni skjedde et av de verste migrantforlisene i Middelhavet. En overfylt båt med mellom 400 og 700 mennesker om bord kantret og gikk ned. Bare 104 personer er funnet i live etter forliset. Tragedien er en påminnelse om at vi ikke må bli likegyldige til krisen i Middelhavet. Mennesker i havsnød må få hjelp, og EU må gjøre mer for å hindre at båtflyktninger dør.

Den overfylte, gamle fiskebåten var på vei fra Libya til Italia da den sank under forhold som foreløpig ikke er helt klarlagt. Hundrevis av mennesker, deriblant mange barn, var fanget i lasterommet da skipet kantret og sank i løpet av minutter. Ni menn som er siktet for å stå bak transporten, nekter all skyld. Overlevende skildrer marerittlignende forhold om bord. I forkant av reisen skal de ha blitt nektet å ta med mat og redningsvester.

Hellas har blitt sterkt kritisert for ikke å forsøke å redde migrantene før forliset, som skjedde i internasjonalt farvann. Greske tjenestemenn skal ha forklart at passasjerene nektet å ta imot hjelp. Men ifølge internasjonal sjøfartslov har man plikt til å hjelpe folk i havsnød. Eksperter på maritim lovgiving mener at forholdene om bord utvilsomt viste at båten var i fare, og at grekerne burde ha satt i gang en redningsaksjon uansett. Hellas har bedt Europol om hjelp til å granske hendelsen. Også tidligere har Hellas blitt anklaget for en hardhendt politikk overfor migranter. Samtidig er Hellas hardt presset. Det er bra at EU er blitt enige om en flyktningavtale som skal lette presset på Hellas, Italia og Spania som tar imot svært mange migranter og flyktninger. Avtalen må fungere. Det må også bli slutt på å straffe mennesker som hjelper mennesker på flukt.

EU må også gjøre mer for at håndteringen av båtflyktninger blir bedre. Anslagsvis har minst 25 000 mennesker har mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet siden 2014. Flyktningstrømmen har overhodet ikke avtatt. Hittil i år har 72 000 mennesker ankommet kontinentet via verdens dødeligste migrasjonsrute. EU kan ikke tillate at grunnleggende rettigheter blir brutt i det som holder på å bli en glemt krise.