Sjøen blir stadig mindre tilgjengelig. Mye av årsaken er at politikerne omkring i landet trosser loven som forbyr bygging i strandsonen.

Ferske tall viser at hvis du vil bygge i strandsonen, vil det som regel ordne seg. Det er byggeforbud innenfor hundremetersbeltet, men ni av ti søknader om å bygge i strandsonen ble likevel innvilget i 2021. Et overveldende flertall av slike søknader fikk ja også i fjor. Dermed blir sjøen og strandlinja mindre og mindre tilgjengelig for allmennheten.

NRK fortalte torsdag at Juristforbundet reagerer sterkt på det som skjer. De mener politikerne trosser loven når de gir så mange dispensasjoner og mener alle kommuner bør ansette en jurist.

Vi forstår at det i en del tilfeller kan være fornuftig å gi dispensasjon fra byggeforbudet i strandsonen. Det kan være mulig å bygge både næringslokaler og boliger i nærheten av sjøen, uten at strandlinja blir blokkert.

Men lovverket er allerede blitt justert slik at dette er mulig. Den forrige regjeringen myket opp reglene fra og med 2021. Fra Oslofjorden og nedover Sørlandet er byggeforbudet like strengt som før, men i Trøndelag og andre deler av landet kan kommunestyrene opptre mer fleksibelt.

Siden reglene nå ivaretar den nødvendige fleksibiliteten, er det høyst problematisk at politikerne gir så mange dispensasjoner. Det tyder på at lokalpolitikere saboterer lovverket.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at mer og mer av strandsonen blir bebygd. I 2005 var cirka 70 prosent av strandsonen tilgjengelig for alle. Nå er tallet sunket til 68. Hvis vi ser bort fra de sjønære arealene som er så bratte at det er uaktuelt å ferdes der, er bare drøyt 28 prosent av strandsonen i Trondheim tilgjengelig for folk i dag. I Skaun er tallet drøyt 24. I kommuner som Levanger, Indre Fosen og Frosta er bare en tredel av strandsonen tilgjengelig.

Norge har nylig signert en FN-avtale om at vi skal ta vare på mer natur. Byggeforbudet i hundremetersbeltet er både godt naturvern og gunstig for allmennheten. Lokalpolitikerne må gi langt færre dispensasjoner enn de har gjort de siste åra.