Jeg leser i Adresseavisen 1. oktober om Espen Røstad   på 54 år som har havnet på sykehjem med eldre. Dessverre så finnes det mange unge som plasseres feil på sykehjem.

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har sendt et forslag om å lovfeste at unge ikke kan bosettes i sykehjem mot sin vilje ut på høring. Flere kommuner har stilt spørsmål ved om en slik lov er nødvendig. Siste oversikt fra Helsedirektoratet til HOD – basert på tall fra statsforvalterne – fjerner enhver tvil: Antall unge på sykehjem økte fra 2021 til 2022. I 2022 bodde 98 personer i alderen 18–49 år på en slik institusjon.

Hvordan har situasjonen vært i Trondheim gjennom tidene?

I juni 1999 vedtok formannskapet, etter lang politisk diskusjon, å etablere et tilbud for yngre fysisk funksjonshemmede ved Tyholt sykehjem. En avskjermet fløy ble lagt til rette med lyse trivelige enerom og oppholdsstue. Dette tilbudet skulle gi bedre avlastning til denne gruppen og utslitte pårørende. Formålet med oppholdet var at brukeren og omsorgsyter skulle oppleve avlastningsperioden som meningsfull, og samtidig bidra til at omsorgsyter lettere kunne fortsette å yte omsorg.

Tilbudet ble etter hvert flyttet til Havstein. Her skulle det satses på denne type brukere og antallet skulle økes etter behov. Bystyret har påpekt at tilbudet skulle skjermes mot andre brukergrupper, da det nettopp skulle være et tilbud for yngre med sterkt fysisk nedsatt funksjonsevne.

Etter noen år, 26. januar 2006, spurte jeg i bystyret om man har oppfylt den politiske målsetting om en egen avlastnings-avdeling bare for yngre med sterk fysisk nedsatt funksjonsevne, og om tilbudet fremdeles eksisterte som det ble vedtatt. Jeg spurte også om det var planer om å utvide tilbudet etter behovet. Svarene den gang var positive.

I en reportasje i Nidaros for en stund siden, sa Helse- og velferdsdirektør Wenche Dehli i Trondheim kommune, at det som er viktig er hvilket tilbud folk får på helseinstitusjonen. Det betyr ikke at det ikke er verdig selv om en ikke bor med folk i samme alder. Den verdigheten handler om at du får en god behandling, god omsorg og aktiviteter tilpasset din situasjon.

Dette viser at administrasjonen i Trondheim kommune ikke forholdt seg til bystyrets vedtak om at tilbudet skulle skjermes mot andre brukergrupper.

I flere medier pekes det på at enkelte kommuner igjen velger å plassere yngre med nedsatt funksjonsevne i sykehjem og eldreinstitusjoner. Dette til tross for at Stortinget for noen år siden ga klart uttrykk for at alle yngre skal flyttes inn i egne boliger dersom de ønsker det. Det er Arbeids- og sosialdepartementets ansvar å sørge for at kommunene følger opp.

Stortinget har tidligere bevilget penger til at yngre med nedsatt funksjonsevne skal kunne skrives ut fra sykehjem, men nå virker det som at man går feil vei igjen. De tallene som nå er kommet frem viser man at mange kommuner prioriterer bort yngre med nedsatt funksjonsevne sine levekår, livssituasjon og rettmessige krav på en verdig tilværelse.

Tiden er nå inne for å løfte denne diskusjonen opp igjen politisk også i Trondheim bystyre for å få frem hvordan dagens situasjon er i Trondheim.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!