De største partiene i Trondheim ser ut til å være enige om det meste bortsett fra hvem som skal bli ordfører.

Høyre går til valg i Trondheim på å mene absolutt ingenting. Valgkampvideoene deres er så runde i kantene at de kan trille ned Steinberget uten en hump. «Vi er glade i Byåsen! Er du også det, stem Høyre!», «Jeg er fra Trondheim og er glad i byen min! Vil du ha en trygg eldreomsorg, en bedre skole og flere muligheter, stem Høyre!» Finnes det ett parti i bystyret som ikke er enig i alt Kent Ranum har sagt til et kamera det siste halvåret?

Arbeiderpartiet kan heller ikke friskmeldes. De tevler med SV om gratis buss, men har ellers ikke klart å synliggjøre en eneste håndgripelig sak de vil gjøre annerledes enn de har gjort de siste 20 årene. Kan noen nevne en? Anyone?

Det finnes ingen quickfix-løsninger for å styre en by. Eldreomsorg, skoler og barnehager, vei, vann, avløp og renovasjon dominerer det aller meste av dagsorden. Tidligere har skillelinjene mellom blokkene handlet om hvordan man organiserer disse tjenestene. Den ene siden har favorisert kommunal styring, mens den andre har jobbet for at også private aktører kan drive de samme oppgavene gjennom anbudsutsetting. Men heller ikke dette vil Høyre forplikte seg til i årets lokalvalg i Trondheim. Ikke engang eiendomsskatten vil de snakke om.

I flere tiår har Arbeiderpartiet, i tett samarbeid med Høyre, latt utbyggerstanden styre showet i byutviklingen. Resultatet er mildt sagt synlig i gatene våre. Vil egentlig noe endre seg dersom vi velger en profesjonell utbygger fra Høyre til ordfører? Hvor ble det av de tydelige politiske visjonene for byen vår? Må man virkelig ikke lenger mene noe for å bli ordfører i Trondheim?

Den overgripende følelsen av avmakt er en sykdom i vår tid. Det beksvarte nyhetsbildet og de lunkne framtidsutsiktene har kverket optimismen hos mange. En vanlig menneskelig reaksjon på slike forhold er resignasjon, og ingenting er politisk farligere enn en befolkning som har mistet troen på at politikken kan skape en forskjell.

Dersom ideen om at ens stemme ikke betyr noe får lov til å feste seg hos mange nok, trues demokratiet som sådan. Speid utover vår egen verdensdel, eller til USA, og se hva vi i så fall har i vente. Politikerforakten syder, grunnen beredes for populister med enkle svar på vanskelige spørsmål, konspirasjonsteorier om tverrpolitiske makteliter florerer. Et godt utgangspunkt for en slik utvikling er at de politiske skillelinjene blir utydelige. Krydrer man dette med statsråder som faller fra maktens tinde for egne grep, som høstmodne epler i landvindsrokk, er bordet dekket. Der er vi nå folkens.

Mens vi forbereder dette lokalvalget, bruker andre land enorme ressurser på å undergrave våre samfunnsinstitusjoner. PST peker i år på desinformasjonskampanjer fra Russland og Kina som en vesentlig trussel mot Norges sikkerhet. For at slik manipulasjon skal fungere må vi berede grunnen for det selv. I USA og i deler av Europa har dette blitt gjort mulig ved at flertallet av befolkningen ikke har opplevd reallønnsvekst på flere tiår. I det jevnt rike Norge er ikke dette spillerommet like stort. Samtidig er den giftige cocktailen av stigende renter, høy gjeldsgrad, dyrtid og politiske skandaler perfekt for å bryte ned tillit. I en slik virkelighet er uklare skillelinjer mellom de politiske blokkene i noe så uskyldig som et lokalvalg, en gavepakke til de som vil oss vondt.

Så kjære ordførerkandidater: Det dere holder på med nå er faktisk farlig for demokratiet vårt! Bruk for Guds skyld de siste to dagene før valget til å fortelle folk hva dere oppriktig vil med byen vår. For dere har vel en visjon? Vis Trondheims befolkning at en stemme under dette valget bidrar til å styre byen vår i den ene eller andre retningen.

Kjære velger: Bit i deg tåkepratet og gjør din borgerplikt. Jo sintere du blir på politikere, jo gladere bør du være for at du kan bidra til å bytte dem ut hvert fjerde år. Det er kun Putin som takker deg dersom du mister troen på at du kan gjøre en forskjell, og blir hjemme på mandag.

Godt valg!

Les valgkampsaker fra våre lesere her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe