Den 29.01.24 kommer Trude Basso (Ap) og Mona Berger (SV) med en rekke påstander i et leserinnlegg.

Karl-Johan Bruun-Olsen Foto: Aksel Jermstad

Det stemmer ikke helt at ved innføringen av nye pedagog- og bemanningsnorm, så oppfylte de fleste kommunale barnehage den nye normen. Ifølge Utdanningsdirektoratet (UDIR) har pedagogtettheten og bemanningstettheten vært noenlunde likt siden 2012 i privat og kommunale barnehager. Per 15.12.22 hadde 65,8 prosent av de kommunale og 69 prosent av de private barnehagene oppfylt pedagognormen uten dispensasjon.

Ansatte i FUS-barnehagene gikk ikke til streik som en kan få inntrykk av i dette leserinnlegg. FUS er medlem av Private Barnehagers Landsforbund (PBL), men FUS-barnehagene har egen tariffavtale med fagforeningene.

Hvis det menes fra skribentene at vi fikk kjøpt billige tomter med: «gode kjøpsvillkår av kommuner for å bygge barnehager», så stemmer ikke det. Tomtene er kjøpt til markedspris av kommuner eller private tomteeiere.

Det finnes ikke noe belegg for å påstå at vi kjøpte tomter billig av kommunene. Verdiene av salget av våre eiendommer er ikke i utlandet, men i Norge da vi har norske eiere. Det finnes utenlandske eiere av eiendommer i Norge, og nordmenn eier eiendom i utlandet – endog «oljefondet».

Vi konsentrerer oss om å levere god kvalitet til barna i våre FUS-barnehager istedenfor å være eiendomsforvaltere. Våre leieavtaler er basert på markedsleie. For eksempel så leier vi av Oslo kommune, og de legger «markedsleie» til grunn.

De fleste av våre barnehager er etablert ved å kjøpe tomt, og deretter har vi bygget barnehagen selv. Alle våre barnehager er etablert ved kommunale anbud, og i samarbeid med kommunen.

Private barnehager mottar driftstilskudd tilsvarende kostnadene i kommunale barnehager to år tilbake i tid. Jevnfør Telemarksforsking, finansierte kommunene i 2021 ordinær drift i kommunale barnehager med 24,3 milliarder kroner og private barnehager med 22,1 milliarder kroner.

Noe bør gjøres med finansieringa, men forslagene i høringa løser ikke den økonomiske krisen. I 2022 gikk 45 prosent av de private barnehagene med underskudd – mange med underskudd over flere år. I 2023 er anslaget godt over 50 prosent.

UDIRs «Fakta om barnehager 2022» viser at det ble 106 færre barnehager i 2022–99 av disse var private. På PBLs nettsted barnehagemonitor.no finner dere mer fakta om kommunale og private barnehager.

Hva mener du? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no eller delta i debatten i kommentarfeltet nederst – og husk fullt navn!