Å redusere luftforurensning i form av svevestøv er bakgrunnen til at vi har piggdekkgebyr i Trondheim kommune. Det er mange som er takknemlige for dette gebyret, men vi ser også at det er flere som misforstår hvorfor de må betale for å kjøre med piggdekk. Her ønsker vi å oppklare noen av misforståelsene.

Enhetsleder Hans Fredrik Kvitvang i Miljøenheten i Trondheim kommune. Foto: Terje Svaan

Påstand 1: «Piggdekk har ingenting med dårlig luftkvalitet å gjøre».

Det er godt dokumentert at piggdekk skraper opp bar asfalt og produserer mikroskopiske partikler som gir helseskadelig svevestøv. All kjøring vil slite noe på veidekket, men til sammenligning produserer piggfrie vinterdekk omtrent like lite svevestøv som sommerdekk, mens piggdekk produserer 50-100 ganger så mye partikler. Videre kommer en påstand om at luftkvaliteten er like ille gjennom hele året. Det stemmer ikke. Med enkelte unntak av områder som belastes av støv fra bygge- og anleggsvirksomhet og massetransport, har vi god luft sommers tid.

Thea Berg Lauvsnes, avdelingsleder miljø og folkehelse, Klima- og miljøenheten Trondheim kommune Foto: Privat

Påstand 2: «Det er ikke trygt å kjøre med piggfrie vinterdekk».

I de årlige testene av vinterdekk kommer de beste piggfrie dekkene ofte like godt ut som de beste piggdekkene. Det er under enkelte forhold at piggdekk kan komme bedre ut, men tester viser også at piggene slites etter forholdsvis kort kjørelengde, og nye piggdekk vil dermed miste noe av grepet etter litt brukstid. Så oppfatningen om at piggdekk nærmest garanterer godt grep, kan dermed gi falsk trygghet. Som årets vinterdekktest utført at Motor viser: Husk at det ikke finnes et dekk som er best på alt. Det beste kjøpet for deg avhenger av dine prioriteringer.

Påstand 3: «Astmaen min blir ikke bedre av at folk må betale piggdekkgebyr».

Jo, indirekte blir i det minste luftkvaliteten bedre av at folk må betale, noe som forhåpentligvis gjør astmaen din litt bedre. Piggdekkgebyret har nemlig vist seg å være veldig effektivt for å redusere hvor mange som velger piggdekk. Siden piggdekkgebyret ble gjeninnført har piggdekkandelen i Trondheim gått ned fra 36 prosent i 2016 til 20 prosent i 2022. Så piggdekkgebyret påvirker i stor grad hvor mye svevestøv som produseres på vegene gjennom vintersesongen.

Alle kan fritt velge vinterdekk etter preferanser og behov, men dere som kjører med piggdekk i Trondheim må betale piggdekkgebyr i piggdekksesongen (1. november til mandagen etter 2. påskedag). Vi som jobber for å sikre byen befolkning god luftkvalitet takker dere som velger piggfritt, og dere som betaler gebyret. Framfor alt vil vi takke alle som går, sykler eller reiser kollektivtransport når dere kan. Det er vi helt avhengig av for å gi Trondheims befolkning god byluft!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe