Tillitsbrudd fra ledende politikere har preget sommeren. Nå er tiden inne for et nasjonalt krafttak for tillittssamfunnet. Vi håper Little Amal og Olavsfest 2023 kan bidra til det!

Tillit er en helt grunnleggende verdi for oss mennesker. Hvis vi ikke stoler på hverandre, synker livskvaliteten. Og hvis vi ikke stoler på institusjonene våre og de som leder dem, kan vi bli mindre villige til å følge lover og regler, betale skatt, eller slutte opp om felles verdier. For ikke å snakke om at vi blir mindre villige til å engasjere oss politisk. Tillit er selve limet i samfunnet.

World Economic Forum advarer mot at manglende tillit fører til en mer polarisert verden og undersøkelser viser at også i Norge går tilliten til ledende institusjoner tilbake, etter noen sterke målinger under koronapandemien.

Steinar Larsen Foto: Rune Petter Ness

Tillit er ikke et mål, men et virkemiddel

Jeg etterlyser ikke blind tillit. Et snev av mistillit eller kritisk distanse til de som forvalter makt på vegne av fellesskapet må til. Mennesker gjør feil, makt kan korrumpere, og derfor er det viktigere enn noen gang at de som sitter på toppen og bestemmer viser seg tilliten verdig. For tillitt er mer enn noe vi som nasjon skal smykke oss med - tillitt er helt fundamentalt for å gjennomføre store og viktige endringer i samfunnet, som ikke alltid er like populære.

Hvordan skal vi løse klimautfordringene, trusselen fra et krigshissende Russland, økende flyktningestrømmer, de store utfordringene innen psykiatrien, og hvordan skal vi klare å ta vare på våre eldre? Alle disse utfordringene krever mye av oss som samfunn og som enkeltindivider, men om vi ikke stoler på de som sitter og tar avgjørelsene, er sjansen liten for at vi klarer å samle oss bak tiltak som virkelig vil utgjøre en forskjell. Godt forvaltet tillitt er et sterkt virkemiddel når vanskelige oppgaver skal løses.

En flyktning det er umulig å ignorere

For å belyse hvordan vi møter flyktninger i dagens samfunn kommer verdensfenomenet Little Amal til Norge og Norden for første gang under årets Olavsfest. Store lille Amal er en tre og en halv meter høy dukke som symboliserer en ti år gammel syrisk flyktningjente som vandrer rundt i verden på evig jakt etter sin mor og et trygt sted å bo. Little Amal gjør det umulig å overse eller ignorere flyktningene og innvandrerne blant oss.

Gjennom Little Amal ser vi sprengkraften som ligger i å bruke kunst og kultur til å belyse utfordringer vi har i samfunnet vårt. Vi håper og tror at Little Amal vil nyansere debatten om hvilken rolle våre nye landsmenn har i Norge i dag. Little Amal åpner Olavsfest sammen med Stortingspresidenten som selv kom til Norge som flyktning. Jeg mener at det ikke holder med lettvinte løsninger som innvandringsstopp når utfordringer knyttet til læringsmiljø i skolen og integreringsproblemer skal løses. Gjennom dette unike internasjonale kunstprosjektet setter vi flyktningspørsmålet, klima og miljø på dagsorden og starter en refleksjon rundt dette på en helt annen måte enn hva som tidligere er gjort. Dette er bare en av de store samfunnsutfordringene vi skal diskutere under årets festival - samtaler og diskusjoner som kan føre til gode og modige løsninger, som forhåpentligvis styrker tilliten vi har til hverandre, og de vi velger til å forvalte tilliten på våre vegne.

Olavsfest skal være en arena for nyanser og nye tanker

Det er avgjørende å gi samtaler om kultur- og verdispørsmål plass og rom utenfor kommentarfelt og hardt vinklede nyhetsartikler. Derfor skal Olavsfest være en åpen arena for dialog og diskusjon, hvor aktører på jakt etter gode løsninger er invitert til å delta. For tross sommerens tillitsskandaler har vi dyktige politikere på tvers av politiske skillelinjer som ønsker å drive samfunnet fremover, til det beste for oss alle. Gjennom samtaler og kulturelle utvekslinger kan vi utforske felles utfordringer og finne felles løsninger, samtidig som vi fremmer forståelse og empati for andre kulturer og perspektiver.

TILLIT.

Årets hovedtema under Olavsfest er høyaktuelt. Gjennom en hel uke med konserter, utstillinger, andre kulturuttrykk og et stort samtaleprogram, vil vi presentere et mangfoldig og spennende program. Under Olavsfest er Trondheim i sentrum for det som skjer.

Vi oppfordrer alle til å ha tillit til oss, gå på konsert, se våre utstillinger og oppleve en kraftig utvidet arena for samtaler på Vestfrontplassen.

Under Olavsfest inviterer Adresseavisen til tre dagsaktuelle samtaler på Vestfrontplassen ved Nidarosdomen. Se hele programmet her.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!