Nav i Trondheim legger fram et forslag som kan bety mye for unge som står utenfor jobb og skole. Vi håper politikerne går inn for at Trondheim blir forsøkskommune.

Unge under 30 år som verken går på skole eller er i arbeid, trenger som regel hjelp av Nav i en periode. Systemet i dag er tungvint både for de unge og for Nav. I mange saker må Nav forholde seg til flere regelverk og ulike datasystemer.

Ofte fungerer dessuten ikke hjelpen etter hensikten. Nav-støtten skal være midlertidig og bidra til at unge kommer i arbeid eller utdanning. Men i mange tilfeller må de ha en diagnose for å få støtte. Det kan føre til at flere unge blir stemplet som uføre. Da får de en tyngre vei inn i arbeidslivet. Meningen med hjelpen er jo det motsatte, at det skal bli lettere å komme i jobb. Men det har vært en stor økning i antall unge uføre i mange år.

Nav i Trondheim vil forsøke et annet system. De vil at en ny ytelse, en slags ungdomslønn, erstatter flere av dagens ordninger, som arbeidsavklaringspenger, sosialhjelp og tiltakspenger.

«Vi må tenke nytt rundt uføretrygd, særlig for de unge», skrev Adresseavisen i en leder for noen måneder siden. Forslaget fra Nav i Trondheim er et eksempel på slik nytenking.

Systemet de foreslår, kan bli litt dyrere for stat og kommune i en periode, siden satsene antakelig vil øke noe. Men hvis «ungdomslønn» fører til at flere kommer raskere i arbeid og utdanning, vil samfunnet spare store summer. Vi antar at det også blir mindre byråkrati i Nav.

Nav i Trondheim vil at byen skal bli en forsøkskommune, slik at vi får se hvordan en «ungdomslønn» vil fungere. Men før Nav kan søke kommunaldepartementet om å sette i gang, må bystyret si ja.

Vi håper både lokale politikere og departementet sier ja. Arbeidsledigheten er riktignok lav for tida, men vi har fått flere unge uføre som har vanskeligheter med å komme i arbeid. Ingen vet sikkert om forslaget fra Nav i Trondheim vil snu den utviklingen, men det er verdt å forsøke.