Nylig ble de nye anbefalingene for nordiske kostholdsråd lagt fram. De foreslår at vi skal redusere kjøttforbruket dramatisk. Det er problematisk, all den tid kostholdsrådene nå skal ta hensyn til bærekraft - men ikke reflekterer norske forhold. Vekstforholdene i Trøndelag, med et mangfoldig jordsmonn, er et godt eksempel på nettopp det.

En fornuftig klima- og beredskapspolitikk må basere seg på at hvert enkelt land produserer mest mulig av maten sin selv. Dersom hele Norge skal spise i tråd med anbefalingene til nye kostholdsråd, måtte vi importert mer. I en verden med for lite mat, tørke og krig i Europas kornkammer, er det både lite bærekraftig og gjør oss sårbare i krisetider.

Innsenderen mener at de nye kostholdsrådene ikke tar hensyn til norske vekstforhold. Foto: Lise Åserud / NTB

For realiteten er at kun tre prosent av Norges landareal er dyrkbart. Bare tredjeparten av dette igjen, er egnet til å dyrke korn og grønnsaker. Til gjengjeld har vi store gress og utmarksressurser. Vi mennesker kan ikke spise gress, men kyr og sau kan det – og derfor bør vi spise dem.

Slik er det også i Trøndelag. I Trondheimsregionen og langs Innherred har vi mye bra dyrkajord. Der vil vi kunne produsere ulike typer mat. Når det kommer til deler av Namdalen eller Fjellregionen derimot, er situasjonen en helt annen. Der må vi i større grad basere oss på bruk av gress og utmark. Alternativet er at vi ikke produserer mat på disse arealene i det hele tatt, og at landskapet gror igjen. Det er lite bærekraftig bruk av ressurser.

Dette tar ikke anbefalingene for nye kostholdsråd hensyn til. Ei heller tar de hensyn til transport eller andre miljømessige konsekvenser knyttet til produksjon, innpakning og matsvinn. Fokuset er kun på klimagassutslipp, og når det først er det som er fokuset, brukes ikke nordiske eller norske tall, men tall som ligger høyt over FNs globale tall for utslipp på matproduksjon. Norsk landbruk ligger lavere på disse parameterne.

Nå skal vi avgjøre hvordan Norge skal forholde seg til disse anbefalingene. Dersom kostholdsråd plutselig skal dreie seg om mer enn bare helse, må vi i det minste ta med hele bildet. Da bør også regjeringen koble seg på politisk, fordi det er et samfunnsansvar å sikre nok mat til egen befolkning.

Politikerne har sine valgkampsaker – men hva er din? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no