Hvis man skal bosette seg sentrumsnært i Trondheim, må man åpne lommeboka eller ha en svært god bankkontakt. For noen barnefamilier vil det å leie ut et rom eller to i egen bolig muliggjøre dette. I mange tilfeller krever det at man gjør noe med huset og at en bruksendring kommer på plass.

«Kommunen har funnet våpenet for å fjerne hybler på Møllenberg», står det i Adresseavisen. De snakker blant annet om innstramming av den såkalte hyblifiseringsbestemmelsen.

«Innenfor områdene Rosenborg, Møllenberg, Singsaker, Kalvskinnet, Øya, Berg, og Elgeseter [ …] kreves tillatelse fra kommunen for å dele opp bolig til hybler.»

Ettersom “hybel” ikke er definert i plan- og bygningsloven, teknisk forskrift eller byggesaksforskriften har Trondheim kommune laget sin definisjon:

«Begrepet “hybel” forstås i denne sammenheng som et enkeltrom som leies ut i en bolig, og hvor man deler kjøkken, bad/wc med andre “hybler” eller primærboligen [ …]»

Kort oppsummert betyr dette at en hybel kan være et hvilket som helst rom i et hus. Om rommet er soverom, stue, spisestue, tv-stue, hobbyrom eller kontor spiller ingen rolle; alt kan være en hybel.

Eneboliger i sentrum er typisk gammel bebyggelse som krever arbeid for å fungere for en familie anno 2023. Søknader om bruksendring avslås over en lav sko, selv om det byggtekniske er innenfor kravene og Byantikvaren er positiv til endringene. Hvorfor? Jo, vi er redde for hybelhus. I løpet av de siste årene finnes det mange eksempler der søknad om bruksendring er avslått med bakgrunn i hyblifiseringsbestemmelsen. Det er ingen tvil om at intensjonen bak bestemmelsen er god, men det treffer barnefamiliene like hardt som utleiehaiene.

Vi finner det derfor svært provoserende å lese innlegg fra Byplankontoret om at de ønsker seg flere barnefamilier i sentrum. Eller representanter fra kommuneledelsen, med kommunedirektøren i spissen, som ønsker seg barnefamilier tilbake til Møllenberg.

Slik vi ser det har Trondheim kommune en gyllen mulighet til å bidra til utvikling av private eiendommer som sikrer en variert boligsammensetning og samtidig gir barnefamilier muligheten til å bosette seg sentrumsnært. Kan ikke kommunen hjelpe publikum med å få på plass lovlig utleie med god bokvalitet i stedet for å blankt avslå søknader om bruksendring?

SIT Bolig huser cirka 7000 av de 43 000 studentene i Trondheim. Med samling av Campus på Gløshaugen vil behovet for utleie i nærheten øke. Hvor skal disse bo? Hva med å la dem bo i et hus der huseier selv bor, og der rommet som leies er godkjent?

Politikerne må finne en bedre løsning på hvordan hyblifiseringsbestemmelsen skal håndheves. Vi som småbarnsfamilie kjenner dette på kroppen. Vi har etablert oss sentrumsnært og fått avslag på vår søknad fordi vår spisestue, tv-stue og andre rom potensielt kan være hybler. Sammen med kjelleren vi søker om å ta i bruk, blir det sett på som et hybelhus. At vi selv skal bo i huset har ingen betydning. Dette er et godt eksempel på at håndhevingen av bestemmelsen slår feil ut og at søknadene i realiteten ikke blir individuelt vurdert.

Kan man prinsipielt være imot utleie? Nei, det vil alltid være behov for utleie. Hvis Trondheim kommune fortsetter praksisen, vil barnefamiliene sakte, men sikkert, forsvinne fra de sentrumsnære områdene, og utleiehaiene vil ta over.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!