Min valgkampsak

I Trøndelag, der 500 000 hjerter slår i takt, koker det av ungdommelig energi og entusiasme. Disse fantastiske unge menneskene brenner for å forvandle Trøndelag til et sted der alle stemmer synger like høyt. Problemet er at vi mangler den viktigste ingrediensen for å lage den perfekte oppskriften på samarbeid med våre fylkestingspolitikere: Møte- og talerett.

Denne nøkkelen til å låse opp ungdommens potensial og skape like spilleregler er som et skattekarts X som vi desperat leter etter!

Møte- og talerettssaken var oppe i fylkestinget i 2021, fremmet av fylkeskommunens eget ungdomsråd, Ungdommens Fylkesutvalg Trøndelag (UFU). Dette ble nedstemt av alle med unntak av MDG, deler av rødt og en representant fra Høyre.

Jeg synes dette er skremmende. Hvorfor vil ikke de voksne politikerne gi oss unge mer spillerom inn i demokratiet?

Man kan jo undre seg over hvorfor fylkestingspolitikere ikke vil gi oss som representerer barn og unge, en gruppe uten stemmerett, møte- og talerett i fylkestinget. Argumentet UFU ble møtt med i 2021 var følgende: Det ligger tvil i norsk lovs om vi kan gi medvirkningsorgan møte og talerett. Dette stemmer ikke.

I forskriftene til kommuneloven står det i siste avsnitt jamfør §2: Kommunestyret og fylkestinget kan gi medlemmer av rådene møte- og talerett i folkevalgte organer.

I dag er jeg leder i Ungdommens fylkesutvalg her i Trøndelag. Jeg er, på lik linje med de voksne politikerne i fylkestinget, folkevalgt. Dette har jeg blitt gjennom Ungdommens fylkesting (UFT). Ved utarbeidelse og revidering av arbeidsprogrammet UFU jobber ut ifra, har det vært år vært et punkt som signaliserer at trøndersk ungdom ønsker at det fylkeskommunale ungdomsrådet har møte- og talerett.

Unge trøndere er ikke de eneste som har ytret interesse for dette. I blant annet Agder og Troms og Finnmark har deres fylkeskommunale ungdomsråd møte- og talerett i fylkestinget. Det som skal bli nye Vestfold vurderer også å gi ungdommene i sitt fylke den plassen i demokratiet. Det er også en rekke kommuner i Trøndelag som har gitt ungdomsrådet sitt møte- og talerett, som Hitra, Levanger, Heim, Inderøy, Indre Fosen og min egen hjemkommune Nærøysund.

Jeg har selv spurt ordføreren i Nærøysund, Amund Hellesø, hvilke erfaringer han har fått etter at ungdomsrådet fikk denne retten. Han fortalte meg at erfaringene bare har vært positive. Han mener også at dette er en fin måte å få vite hva ungdommene tenker på tvers av de politiske partiene. Ikke at ungdomsrådet skal erstatte de unge partirepresentantene, men at ungdomsrådet er et viktig tillegg.

Dette er min valgkampsak da jeg synes at det å fremme engasjement og samfunnsdeltagelse, uansett alder, er viktig! I tillegg vil det å gi møte- og talerett bygge legitimitet og tillit til unge. Det vil ikke minst bli en bredere representasjon i fylkestinget. For plutselig er det noen som snakker på vegne av alle trønderske barn og unge!

Gikk du glipp av Adressas og Studentersamfundets debatt om buss, bolig - og hvorfor det aldri blir grønn mann i Trondheim? Se opptaket her!

Vi barn og ungdommer får ofte høre at vi er fremtiden. Og det er helt riktig. Men vi er også nåtiden. Vi er framtidens voksne, men nåtidens ungdommer. Derfor velger jeg å tro at jeg som ungdom i dag vet bedre hva ungdom trenger sammenlignet med de godt voksne fylkestingspolitikerne. Vi ungdommer er en stor gruppe i samfunnet. Jeg vil jobbe for et Trøndelag der demokratiet er så bredt representert som mulig. Og da er jeg nødt til å spørre de voksne;

Hvilket Trøndelag vil dere jobbe for?

Uavhengig av hva du skal stemme, stem gjerne ungt - og godt valg!

Hva mener du? Slik skriver du for Midtnorsk debatt!