Danske Bank ga Trondheim en dårlig nyhet onsdag. Kundene er usikre, de ansatte er usikre, og det er fare for at finansmiljøet i byen blir svekket.

Hva skjer nå? Det var den umiddelbare reaksjonen hos mange da vi fikk høre at Danske Bank vil ut av det private markedet i Norge. De vil nå selge den delen av virksomheten som retter seg mot private kunder her i landet.

Danske Bank er et internasjonalt selskap med avdelinger i 15 land. Nyheten som kom onsdag, vil få stor betydning for den norske virksomheten, som har hovedkontor i Trondheim. Danske Bank har også en lang forhistorie her i byen.

Ifølge Erlend Angelfoss, som er sjef for den norske avdelingen, kan cirka 250 av Danske Banks 600 ansatte i Trondheim bli berørt av saken. Kundene trenger ikke være redde for pengene sine, bedyrer banken. Men det planlagte salget kan svekke konkurransen. Det kan igjen føre til dårligere vilkår for bankkundene i Norge.

Flere andre banker sa onsdag at det kan være interessant å kjøpe den delen av Danske Bank Norge som blir til salgs. Konkurranseloven kan muligens gjøre det vanskelig for store konkurrenter som DNB å kjøpe banken, men mindre banker i andre deler av landet har vist interesse. Salget vil uansett ta tid, og vi får ingen klare svar foreløpig.

Myndighetene kan ikke gjøre noe med den avgjørelsen Danske Bank har tatt, men det er bra at ordfører Rita Ottervik (Ap) har bedt om å bli informert. Byen kan miste arbeidsplasser. Og det kan få svært negative konsekvenser for finansmiljøet og for næringslivet om en viktig del av Danske Bank blir solgt ut av Trondheim. Det kan føre til at mer makt blir flyttet ut av byen, kanskje til Oslo.

I tillegg kan det som skjer, også påvirke sjansene for at Økokrim etablerer en ny bedragerienhet i Trondheim. Byen har gode forutsetninger for å ta imot en slik enhet, men økonomi- og finansmiljøet bør ikke svekkes. Derfor bør politikere og mange andre følge nøye med på det som skjer.