Trøndelag er et fyrtårn i utviklingen av Norge som matnasjon, ifølge matministeren. I helga kan vi smake at hun har helt rett.

Denne helga tegner det til å bli så mye folk i Midtbyen at det kan bli kamp om godbitene. Torsdagens åpning av Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim gir grunn til å minne om den eventyrlige suksessen og veksten til festivalen. Den stadig mer omfangsrike folkefesten er resultat av målrettet langsiktig arbeid for å løfte Trøndelag som matregion og Trondheim som matby.

I fjor besøkte hele 250 000 festivalen. Etter mer eller mindre unntakstilstand med pandemi og oppussing av Torvet var festivalen tilbake til tradisjonell åpning i Ravnkloa på torsdag. I land fra båtene med grønnsaker fra Frosta kom landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp). Hun kom med en bunt gulrøtter og sa ikke et ord om kjøttfri middag i sin hyllest til den kanskje største regionale matfestivalen i Norge. Gladmat i Stavanger kaller seg visst også størst.

Statsråd Sandra Borch(Sp) og ordfører Rita Ottervik deltok i åpningen av Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim i Ravnkloa torsdag.

Statsråden påpekte at matsikkerhet, klimakrise og naturkrise har gjort norsk matproduksjon viktigere enn noen gang. Det trengs ikke engang lokalpatriotiske øyne for å gi henne mye rett i at Trøndelag har blitt et fyrtårn i utviklingen av Norge som matnasjon. Like viktig som Trondheims stjernerestauranter er trønderske råvarer og produkter i verdensklasse.

I løpet av de 18 åra siden første matfestival på Torvet har arrangementet vokst fra 80 til 200 produsenter/utstillere. Fylkesordfører Tore O. Sandvik minnet i sin tale torsdag om et viktig punkt i den eventyrlige suksesshistorien. Det var da nøkkelpersoner fra to trønderske fylker i 2011 laget et trøndersk matmanifest, inspirert av dansk suksess med en slik strategi.

Som danskene har Trøndelag lyktes med langsiktig satsing. I løpet av det neste drøye halvåret blir det store internasjonale arrangement som World Cheese Awards og Bocuse d'Or i Trondheim. Nylig kåret det store amerikanske livsstilsmagasinet «Veranda» Trondheim til et av årets åtte anbefalte reisemål i hele verden, som en europeisk matby. De trakk fram mat- og bryggerifestivalen denne helga, samt en behagelig og ikke for varm sommertemperatur som ekstra bonus. Så det er bare å benyte anledningen.