Ungdomsvold er både skremmende, alvorlig og uønsket. For alle. For selv om de fleste unge ikke er involvert, så er økningen i ungdomsvold likevel et samfunnsproblem. En felles utfordring. Derfor må vi våge å se, lytte og vite hva som skjer – og ikke bare stikke hodet i sanden. Vi må forstå alvoret om vi skal klare å snu utviklingen. Vi bør bekymre oss.

Jeg må først få si at de fleste ungdommene i byen vår er utrolig greie og ordentlige. Det vet jeg som har jobbet i den videregående skolen de siste 18 årene.

Den siste tiden har vi likevel lest om ungdommer som møtes for å slåss, økende vold blant unge og fortvilte foreldre som forteller at ungdommene deres lever i frykt for å bli banket opp. I flere år har også politiet advart mot økende vold blant ungdom under 18 år.

Dette er en utvikling som bør bekymre oss. All negativ adferd som vold, rus, råkjøring, selvskading, avhengighet, og å droppe ut av skolen bør bekymre oss. Så mye at vi faktisk gjør noe med det.

Men da må vi velge å åpne øynene for flere årsaker til volden. Også de digitale. For selv om det er krevende å forholde seg til sosiale medier og en digital utviklingen som går på speed, er det der det skjer, for ungdommene. Det som skjer på nett, blir ikke på nett. Det er på sosiale medier trusler, trakassering, utenforskap, press, dealing av rus, avtaler om slåssing og publisering av vold foregår. Tre av ti 13–18-åringer har sett slåsskamper eller planlegging av slåsskamper og salg av alkohol på nett det siste året, viser nye tall fra Medietilsynet. Folk jeg har snakket med i politiet i Oslo, forteller at det på TikTok kommer nye trender der man må kysse sko eller bøye seg i støvet for å ikke få bank.

Derfor er håndhevelsen av aldersgrenser på sosiale medier viktigere enn noen gang. Ett tiltak myndigheten kan gjøre er å sikre at unge under 13 år ikke så lett får tilgang til sosiale medier, og det kan gjøres ved å innføre innlogging med BankID. Vi må også jobbe videre med tidlig kartlegging, god oppfølging, tydelige grenser, gode møteplasser, meningsfull skolehverdag, sikring av fritidsaktiviteter og trygge voksne rundt ungdommene våre!

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!