Bystyret skal i denne uka møte diskutere kommuneplanens samfunnsdel og en av konklusjonene er at Trondheim er Norges teknologihovedstad. Men hva innebærer dette? Det foregår utrolig mye god teknologisk forskning på NTNU og Sintef, og det er universitetenes plikt å formidle kunnskapen til samfunnet. Kommunen prøver etter beste evne å stille opp for forskningsmiljøene, men hva kan forskningsmiljøene gjøre for byen?

Byen trenger ikke flere visjoner fra kommunikasjonsrådgivere eller ledere, men kunnskap fra aktive forskere som vil formidle sitt fag. Byen må derfor utvikle et teknologihus, gjerne ved gjenbruk av eldre bygninger. Det må være stor plass til utstillinger, foredragssal, et teknologi-bibliotek og også gjerne museum og vitensenter. Byen har Norges tekniske Vitenskapsakademi og Trondheims Polytekniske forening som kan bidra til å organisere en bred teknologisk formidling. Teknologihuset må bli en attraksjon ikke bare for Trondheim, men som teknologihovedstad for hele Norge.

Utviklingen i Trondheim sentrum er avhengig av nye attraksjoner. Framtida for kunstmuseene diskuteres og et teknologihus vil bli et utmerket supplement til kunstutstillinger. Vi må i framtida legge større vekt på bærekraft hvor gjenbruk av bygninger vil stå sentralt. Det er på tide med mer gjenbruk av bygninger, og Reitangruppen med ombyggingen av Posthuset og K.U.K. har gått foran. Vi trenger nå en gjenbruksplan for av gamle bygninger i Midtbyen, Nyhavna og Brattøra. Vi tenker for mye på å bygge nytt.

Marin-byen Bergen bygger nå nytt stort akvarium, Oljebyen Stavanger har sitt oljemuseum Tromsø har et arktisk museum og Polaria, og Oslo har skaffet seg det meste (Nasjonalmuseum, Munch museum, Vikingskip, Naturhistorisk Museum) og mye mer.

Det er nå Trondheims tur og Teknologihovedstaden må få et teknologihus.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!