Mer enn hver tredje laks som ble satt ut i oppdrettsanlegget Kåholmen på Hitra døde, viser rapport fra Mattilsynet Midt. Det må stilles høyere krav til næringa.

Da Mattilsynet gjennomførte en selskapsrevisjon av sju av Mowis oppdrettsanlegg i Midt-Norge i 2022, var resultatet svært nedslående. Ved fire av anleggene var dødeligheten på fisk som var satt ut i 2020 og 2021 på over 30 prosent, skriver NRK. Ingen av anleggene hadde en dødelighet på under 16 prosent.

Verst var situasjonen ved Kåholmen på Hitra, der hele 36,8 prosent av fisken døde. Mowi er verdens største lakseoppdretter, med John Fredriksen og Folketrygdfondet som største aksjonærer. Mowis kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland omtaler funnene i Mattilsynets rapport som uheldige tilfeller, og at anleggene som ble undersøkt hadde særskilte utfordringer med sykdom. Overfor NRK hevder Hjetland at produksjonen ved anleggene går langt bedre i dag, og at dødeligheten nå er under gjennomsnittet for næringa.

Selv om skrekktallene fra Mattilsynets kontroll ikke er representative for hele næringa, er det ingen tvil om at den generelle dyrevelferden ved oppdrettsanleggene er for dårlig. Veterinærtilsynets fiskehelserapport viser at det døde 58 millioner oppdrettslaks i norske merder i fjor. Det gir en dødelighet på over 16 prosent. Ingen ville selvsagt tolerert dødstall på dette nivået i landbasert husdyrhold.

Mattilsynet konkluderte med at Mowi hadde brutt både akvakulturforskriften og dyrevelferdsloven ved de undersøkte anleggene. Det er skuffende at en så stor og profesjonell aktør, med både mye erfaring og høy lønnsomhet, kom så dårlig ut av kontrollen.

Havbruk er i dag landets nest største eksportnæring, og er svært viktig for både bosetting og sysselsetting langs kysten. Men det fritar på ingen måte næringa fra å ta fiskehelse og velferd på alvor.

Laksedød og negativ miljøpåvirkning er i ferd med å svekke næringas omdømme. I en tid der forbrukerne stiller stadig større krav til god dyrevelferd og bærekraft bør det være i næringas egen interesse å rydde opp i forholdene. Imens må myndighetene stille strengere krav til oppdretternes virksomhet.