Utforsking av seksualitet starter tidlig i livet. Det er helt naturlig. Etter hvert vil de fleste ønske å ha sex med en annen person. Å ha trygg sex med andre krever kunnskap. Noe skal erfares, men en del ting bør være klart på forhånd. Det inkluderer kunnskap om beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer, grensesetting og hva en skal gjøre dersom en har behov for helsehjelp knyttet til seksuell helse.

Statistisk sett har norske ungdommer passert den seksuelle lavalderen på 16 med god margin, når de har sex for første gang. Likevel foreslår Straffelovutvalget å senke den seksuelle lavalderen til 15 år. Det finnes ikke så mye god forskning rundt tidspunkt for seksuell debut, men noe av det som finnes antyder at de som debuterer tidlig sliter mer psykisk, og har økt risiko for å rammes av seksuelt overførbare sykdommer. Det kan altså virke som gode nyheter at norske ungdommer ikke debuterer spesielt tidlig.

De fleste vil være enige i at voksne ikke kan inngå i et jevnbyrdig seksuelt eller romantisk forhold med en under den seksuelle lavalderen. Det foreligger en for stor maktubalanse knyttet til kroppslig og intellektuell modenhet, økonomi og juridisk selvbestemmelse. Det er mer utfordrende å vurdere et forhold mellom to tenåringer med få års aldersforskjell.

Bare innad i samme klassetrinn kan det være store forskjeller. Ta niendeklassingene. De er tretten eller fjorten år. Noen av jentene har hatt menstruasjon i flere år, mens andre ikke får sin første menstruasjon på flere år. Noen av guttene er godt i gang med stemmeskiftet, andre merker ikke dette før på de går på videregående skole. Normalområdet er stort! Det gjelder også intellektuelt. Enkelte har fortsatt stor glede av rollelek, andre er sterkt politisk engasjerte. Noen er begge: Det er normalt at tenåringer er både modne og umodne samtidig. Disse forskjellene gjør «umodne» barn og tenåringer sårbare ovenfor de som er mer «modne». Vanskeligst er det kanskje for dem som er kroppslig modne og intellektuelt umodne.

En aldersforskjell som i voksne relasjoner anses akseptabel, kan være problematisk mellom tenåringer. En 17-åring som vil ha sex med en 15-åring, trenger ikke å forstå det mentale og fysiske overtaket aldersforskjellen representerer. Femtenåringen kan være enda mindre i stand til å forstå hvilke negative følger en slik seksuell relasjon kan medføre. Mange ungdommer opplever sexpress. Det kan være vanskelig nok å si nei til en eldre kjæreste når en er 16 år. Sannsynligvis er det enda vanskeligere når en er 15.

Det finnes også samtykkende, jevnbyrdige seksuelle relasjoner der den ene for er 15 år, mens den andre er 17. Nøkkelordet er at de involverte er like i fysisk og psykisk utvikling. Disse er uproblematiske og havner sjeldent i rettssystemet. Men den seksuelle lavalderen beskytter mennesker både fra å utsettes for og begå overgrep, fordi det for de fleste oppleves som en stor terskel å bryte en lov. Begge kan si nei med loven i hånd, og de færreste vil gjøre seg til forbryter.

Den seksuelle lavalderen er ikke til for å hindre kjærester med liten aldersforskjell og liknende fysisk og psykisk utvikling fra å ha sex. Den er til for å beskytte barn mot overgrep. Det er viktig at alle mennesker får gjøre egne seksuelle erfaringer når de er modne for det, og det åpner loven allerede for. Det er derfor vanskelig å forstå hvilken hensikt det tjener å senke den seksuelle lavalderen.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!