Usannhetene om mannens aksjehandel mens hun var statsminister er alvorlig for Høyre-lederen som politiker.

Hvis Erna Solberg (H) hadde vært statsminister, hadde hun sannsynligvis måttet gå av som følge av det som kom fram på pressekonferansen fredag. Mens hun var statsminister, og til tross for advarsel fra fagstaben på Statsministerens kontor, foretok hennes ektemann over 3600 handler i aksjer. På grunn av ektemannens omfattende aksjehandel – som hun ikke kjente til – burde hun ha meldt seg inhabil i minst én sak som statsminister, sa hun. Solberg tok til tårene over tillitsbruddet fra hennes ektemann. Saken er også svært alvorlig for Solberg som politiker.

I løpet av sommeren kom det fram at hele fire av statsrådene til Jonas Gahr Støre har brutt habilitetsregler. To av dem, Ola Borten Moe (Sp) og Anette Trettebergstuen (Ap), gikk av. Tonje Brenna (Ap) og Anniken Huitfeldt (Ap) har blitt sittende. Tidligere statsminister Erna Solbergs sak handler om aksjehandel. Den har sånn sett mest til felles med habilitetssakene til Borten Moe og Huitfeldt. Etter det som har kommet fram i E24s avsløringer og nå fra Solberg selv, virker hennes sak enda mer alvorlig enn aksjesakene i Støre-regjeringen.

Huitfeldts ektemann foretok drøyt 100 aksjehandler mens hun var statsråd. Sindre Finnes gjorde over 3600 transaksjoner da kona var statsminister. Det er ødeleggende at han holdt omfanget av handelen skjult for henne. Det er lett å forstå fortvilelsen over at hun i likhet med Huitfeldt har vært «uvitende inhabil» som følge av partnerens aksjehandel. Samtidig blir mannens tillitsbrudd også heftende ved henne som politiker. Det kan også bidra til å svekke den generelle tilliten til norske politikere.

«Håndbok for politisk ledelse» har retningslinjer for statsminister, statsråder og politisk ledelse. Om ektefelle eller samboer står det at man har «plikt til å skaffe seg faktisk kunnskap om vedkommendes eierinteresser som eventuelt kan lede til inhabilitet for politikeren». At partner til en politiker ikke snakker sant, er vanligvis ikke et politisk problem. Nå tillitsbruddet gjør at statsministeren bryter med retningslinjene som skal sikre tilliten til landets politiske ledelse, er det svært alvorlig. Det er ikke bare en ripe i lakken for Erna Solberg. Det er en stor bulk.