NTNU informerte denne helgen om at de ønsker å innføre kjønnspoeng ved åtte nye studier fra og med høsten 2024. I tillegg vil de videreføre ordningen for de 32 studiene som allerede har kjønnspoeng. Da jeg leste dette, reagerte jeg kraftig. Mennesker skal vurderes ut fra egenskaper – ikke kjønn. Derfor må ordningen med kjønnspoeng fjernes.

Høyres Studenter er imot kjønnspoeng. Hovedårsaken til dette, er at tilleggspoeng som ikke er basert på prestasjon bør unngås. Høyres Studenter mener kvotering innenfor utdanningssektoren er usaklig forskjellsbehandling. Som navnet tilsier, er Høyres Studenter naturlig nok opptatt av utdanningspolitiske spørsmål. Saken om kjønnspoeng er intet unntak. Foreningen er særlig opptatt av at opptakssystemet til høyere utdanning er rettferdig, og derfor må ordningen med kjønnspoeng fjernes.

Egenskaper, erfaring og ferdigheter er viktigere enn hvilket kjønn en tilfeldigvis har. Som kvinnelig student synes jeg det er noe litt nedverdigende med kjønnspoeng. Jeg vil komme inn på et studium, fordi jeg er kvalifisert og har de egenskapene som kreves, ikke fordi jeg er jente. På samme måte som at når jeg etter endt studieløp skal ut i arbeidslivet, vil jeg ansettes fordi jeg er den best kvalifiserte, ikke fordi jeg ble kvotert inn på et studium som gjorde at jeg utkonkurrerte bedre kvalifiserte menn. I tillegg er det demotiverende å bli forhindret plass på drømmestudiet, på grunn av at en annen søker tilhører det minst representerte kjønnet innenfor utdanningen.

Høyres Studenter mener opptakssystemet til høyere utdanning er viktig for å motivere studenter, og for å sikre rette kandidater til rett utdanning. Vi vil ha en ordning hvor egenskaper og kvalifikasjoner avgjør hvilken utdanning du kan ta. Vi vil ha en ordning hvor du ikke blir utkonkurrert av en som er mindre egna, men som tilhører en kjønnsmessig minoritet. Og vi vil ha en ordning som i neste omgang sikrer arbeidsgivere de best kvalifiserte arbeidstakerne, uavhengig av hvilket kjønn disse har. Dette er viktig, fordi arbeid gir selvstendighet, verdighet og trygghet til den enkelte. Å fjerne kjønnspoengene er et viktig grep, ikke bare for studentene, men også for arbeidsgivere, næringsliv og samfunnet som helhet.

I et samfunn hvor det stadig jobbes for at kjønn skal få mindre betydning, synes jeg det er særlig synd å lese NTNUs beslutning om å innføre kjønnspoeng ved flere studier. En tenkt likestillende handling ender opp som en urettferdig og usaklig forskjellsbehandling.

Jeg leste at kjønnspoeng skal sørge for balanse mellom kjønnene i yrker hvor dette har særlig verdi for samfunnet. NTNU ønsker nå eksempelvis å gi kjønnspoeng til kvinnelige fysikere og mannlige bioingeniører. Jeg sliter med å forstå at hvorvidt fysikeren eller bioingeniøren er mann eller kvinne, skal kunne ha noen som helst verdimessig betydning for et samfunn. Dermed synes jeg der er absurd at NTNU nå innfører kjønnspoeng ved flere studier – vi er tross alt i 2023.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!